Geoană (NATO), despre avioanele AWACS: „Acest ochi atotvăzător din cer va furniza României informații critice în timp real. Cerul și teritoriul țării noastre sunt în deplină siguranță!”

NATO va trimite săptămâna viitoare în România o aeronavă din flota Airborne Warning and Control System (AWACS), a confirmat secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană.

Oficialul a precizat că aeronava va sosi în România săptămâna viitoare. „NATO va trimite, săptămâna viitoare, o capabilitate strategică în România – o aeronavă din flota Airborne Warning and Control System (AWACS). O capabilitate extrem de performantă, aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare, contribuind categoric la apărarea teritoriului NATO și, implicit, al României”, a scris Mircea Geoană, vineri, pe Facebook.

El a comparat aeronava cu un „ochi atotvăzător din cer”.

Acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informații critice, în timp real, despre orice mișcare tactică și operațională și va sprijini sistemul Alianței de alertă rapidă. Cerul și teritoriul României sunt in deplină în siguranță!”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

Într-o intervenție pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, gl. (r) Virgil Bălăceanu a explicat că AWACS este „un sistem de radar aeropurtat”.

N-am putea să le denumim neapărat avioane-spion, fiindcă avioanele-spion au fost de tipul U2, care a fost și doborât deasupra URSS, vechile avioane care survolau teritoriul altor state. AWACS nu încalcă frontiera, ci supraveghează din teritoriul NATO – și România este teritoriu NATO. E vorba de o acțiune de supraveghere și avertizare timpurie. AWACS este, de fapt, un sistem de radar aeropurtat, ceea ce îi permite să acopere o suprafață foarte mare, de 320.000 de kilometri pătrați”, a spus Virgil Bălăceanu.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *