Hackerii ruși i-au ademenit pe angajații ambasadelor din Ucraina cu o reclamă la un BMW ieftin

Hackeri suspectați că lucrează pentru serviciul de informații externe al Rusiei i-au vizat pe zeci de diplomați de la ambasadele din Ucraina cu o reclamă fake la o mașină second hand, în încercarea de a pătrunde în computerele lor, a dezvăluit, miercuri, o companie de securitate cibernetică, potrivit Reuters.

Activitatea de spionaj a vizat diplomați din cel puțin 22 dintre cele circa 80 de misiuni diplomatice străine de la Kiev, este concluzia diviziei de cercetare Unit 42 din cadrul companiei Palo Alto Networks.

Campania a început cu un eveniment inofensiv și legitim. La mijlocul lui aprilie 2023, un diplomat din cadrul Ministerului polonez al Afacerilor Externe a trimis prin e-mail către diferite ambasade un fluturaș legitim prin care promova vânzarea unui sedan BMW seria 5 second-hand situat la Kiev”, notează compania de securitate cibernetică.

Diplomatul polonez, care din motive de securitate a refuzat să fie identificat, a confirmat rolul jucat în intruziunea digitală de reclama făcută de el. Hackerii, cunoscuți ca APT29 sau „Cozy Bear”, au interceptat și au copiat fluturașul, au încorporat software agresiv în el, iar apoi l-au trimis către zeci de diplomați străini care activează la Kiev, spune Unit 42.

În 2021, serviciile de informații ale SUA și Marii Britanii au identificat APT29 drept o structură a serviciului rusesc de informații externe, SVR. În aprilie, autoritățile poloneze de contrainformații și securitate cibernetică au avertizat că aceeași grupare a efectuat „o campanie de informații larg răspândită” împotriva statelor NATO, a Uniunii Europene și a Africii.

În reclamă, prețul este de 7.500 de euro și este prezentat ca fiind „redus”. Este vorba despre un BMW 5, 2.0 TDI (184 CP), cu 266.000 de kilometri.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *