Haosul testelor drug test. Chestorul Despescu (MAI): „Toată problema e în zona medicală”

Toată problema e în zona medicală, transmite chestorul general de Poliţie, Bogdan Despescu, secretar de stat pentru ordine şi siguranţă publică, atunci când vorbește despre rezultatele drug test.

„În toamna anului trecut cetățenii și presa au solicitat mai multe măsuri: creșterea capacității de testare în zona rutieră. Am ajuns la 800 de aparate drug test. A doua solicitre: să nu mai avem cazuri de tipul celui de la 2 Mai, în sensul că polițistul să-l testeze pe șofer. Și trei: era nevoie de un cadru legislativ. Am venit cu această propunre. Am venit prin acest articol să scoatem procedura, prin retragerea permisului. Reprezentanții INML și Ministerul Sănătății ne-au asigurat că această procedură durează în laborator între 2 și 7 zile”, a explicat Bogdan Despescu, la postul Digi24.

Bogdan Despescu a arătat că problema nu e la polițiștii rutier din teren, ci la cei care examinează probele aduse de polițistul rutier.

Una dintre soluții ar fi ca anumite probe dintr-o parte a țării să fie procesate în altă parte a țării, în funcție de volum. Toată problema e în zona medicală, medico legală. Polițistul și la Vaslui și la Timișoara lucrează cu un singur aparat. În Vaslui avem 10 șoferi testați pozitiv, la fel și la Timișoara. Analiza se realizează în centre diferite, acolo e diferneța, nu la noi. Am schimbat apratele între județe, iar rezultatele sunt la fel”, a spus Despescu.

În urma discuțiilor la nivel guvernamental, s-a găsit o soluție de compromis privind OUG 84/2024, act normativ care a introdus o „retragere” a dreptului de a conduce pentru șoferii care refuză testarea cu aparatul alcooltest/drogtest, până la sosirea rezultatelor analizelor efectuate prin prelevarea probelor de sânge.

Potrivit unor surse guvernamentale, deși inițial se punea problema suspendării temporare a prevederilor legale criticate, soluția găsită este cea a returnării permiselor de conducere după 72 de ore. Astfel, laboratoarele de medicină legală vor avea la dispoziție trei zile pentru a furniza rezultatele analizelor. Dacă în acest interval nu vor fi furnizate rezultatele, șoferii care au refuzat testarea cu aparat vor avea din nou dreptul să conducă (cel puțin până la sosirea unui eventual rezultat pozitiv al analizelor de sânge).

Ordonanța de Urgență 84/2024, adoptată de guvern pe 28 iunie, a introdus noi reguli pentru verificarea consumului de alcool și substanțe psihoactive la volan. Conform acesteia, șoferii care refuză testarea rapidă sunt obligați să se supună recoltării de mostre biologice la cea mai apropiată unitate medicală. Permisul de conducere le este reținut până la primirea rezultatelor analizelor toxicologice de laborator.

O petiție inițiată de site-ul Declic și semnată de zeci de mii de oameni susține că noile măsuri afectează negativ șoferii, deoarece testele rapide antidrog sunt imprecise, unul din două rezultate pozitive fiind fals pozitive. În cazul în care șoferii solicită teste de sânge la INML (Institutul Național de Medicină Legală), aceștia riscă să rămână fără permis de conducere „până la un an”. Petiția mai subliniază și faptul că această ordonanță afectează și bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice, care, dacă refuză testul rapid antidrog, sunt amendați cu minimum 990 de lei.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *