IGSU a cumpărat 4 autospeciale de stingere autonome. Bode (MAI): „Ar fi fost utile în incendiul de la Petromidia…” – VIDEO

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a achiziţionat patru autospeciale pentru transport roboţi destinate intervenţiei rapide în cazul incendiilor de mari proporţii înregistrate la obiective şi platforme industriale.

Două situaţii ne-au determinat să accelerăm acest proiect, şi discutam cu domnul doctor Arafat despre ce s-a întâmplat la Petromidia, cu acel incendiu care, din păcate, s-a soldat cu victime, şi ce s-a întâmplat la Azomureş. La Azomureş am trecut pe lângă o catastrofă. Au fost două situaţii la Azomureş, una în interiorul combinatului şi una la un depozit în proximitatea combinatului Azomureş, unde erau peste 40 de tone de azotat de amoniu depozitate – riscul ca plafonul să se prăbuşească era unul foarte mare, pompierii puteau să rămână maxim 30 de minute, contra cronometru. Şi atunci, dacă noi am fi avut un astfel de dispozitiv, am fi putut elimina orice risc pentru pompieri”, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la sediul MAI, potrivit Agerpres.

El a precizat că în situaţiile menţionate a fost un risc enorm pentru pompieri – care trebuiau să intervină la incendiu având 40 de tone de azotat de amoniu în proximitate, precum şi un risc pentru toată zona.

„Atunci am spus, obligatoriu, să facem tot ce ţine de noi să aducem astfel de echipamente în dotarea salvatorilor noştri, şi iată că astăzi s-a întâmplat. Azomureş şi Petromidia au fost două astfel de momente în care astfel de echipamente ne-ar fi făcut viaţa mult mai uşoară şi riscurile la care s-ar fi expus pompierii ar fi fost mult mai mici”, a explicat Bode.

Autospecialele sunt destinate intervenţiei rapide în cazul incendiilor de mari proporţii înregistrate la obiective şi platforme industriale, precum şi în zone comerciale (cu potenţial de explozie), în spaţii închise sau deschise (contaminate chimic, biologic şi nuclear), cu risc ridicat de producere a accidentelor sau contaminării personalului. Achiziţia a fost efectuată în cadrul proiectului VIZIUNE 2020, Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), iar costul este de 6.922.360 lei pentru o autospecială.

Pot îndeplini misiuni de stingere a incendiilor, de evacuare a fumului şi a gazelor, de observare, iluminare a zonelor de acţiune, transport echipamente şi persoane rănite, analiză a mediului afectat cu ajutorul senzorilor şi transmiterea informaţiilor despre acesta către un monitor, colectarea şi transmiterea imaginilor foto şi video atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, detecţie chimică şi nucleară, precum şi eliberarea căilor de acces prin spargere/împingere, tractare/remorcare”, se arată într-un comunicat al IGSU.

Controlul roboţilor se face de la distanţă prin intermediul telecomenzii fără fir, tip joystick, cu tabletă, pe care sunt afişate toate comenzile şi datele primite de la accesoriile/echipamentele specifice de intervenţie. Autonomia echipamentelor este de aproximativ 12 ore, cu un set de acumulatori.

Acestea sunt dotate cu tun de refulare apă şi spumă; coş de transport materiale; targă de transport victime; turelă, care are integrate camera foto/video de zi şi de noapte, camera de termoviziune, precum şi proiectoarele de iluminat; bară de protecţie/împingere/mutare telecomandată, de tip bull-bar; ventilator cu presiune pozitivă; cârlige de remorcare faţă şi spate; troliul electric; aparatura de detecţie chimică şi nucleară.

În anul 2022 s-au produs 43.234 incendii, cu o medie zilnică de 119 evenimente, ceea ce reprezintă 7,1% din totalul situaţiilor de urgenţă generate de manifestarea tipurilor de risc la nivel naţional.

În urmă cu doi ani, la data de 15 iunie 2021, au fost semnate două Acorduri-cadru privind furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor. În baza celor două acorduri-cadru, în valoare totală estimată de 779.670.873 lei cu TVA, vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000 litri, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 litri”, precizează IGSU.

Autospecialele vor fi achiziţionate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro. Prin implementarea proiectului se asigură îmbunătăţirea nivelului de dotare, înlocuirea autospecialelor cu durata normată de exploatare depăşită şi acoperirea deficitului. Din totalul celor 476 autospeciale de stingere, au fost recepţionate 160, dintre care 50 autospeciale de 4.000 litri şi 110 autospeciale de 10.000 litri.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *