Imediat după… nervii lui Ciucă: Polițiștii au deschis dosar penal pentru afirmațiile politicianului maghiar despre SPÂNZURAREA unei jurnaliste

Poliţiştii din Mureş s-au autosesizat şi fac verificări după ce reprezentantul unui partid maghiar a ameninţat o jurnalistă de la Radio România numind-o „ticăloasă” şi spunând că „astfel de oameni ar trebui spânzuraţi”. Dosarul vizează infracţiunea de ameninţare.

„(…) Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Mureş s-a sesizat din oficiu cu privire la o infracţiune de ameninţare, referitor la persoana vătămată, jurnalist la Radio Târgu Mureş. În continuare, se efectuează cercetări, pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii evenimentului”, a transmis IPJ Mureş.

Aflat la Sfântu Gheorghe, politicianul Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră, formaţiune cu reprezentare în Parlamentul maghiar, a ameninţat-o pe jurnalista Boróka Parászka, redactor la Radio Târgu Mureş, numind-o „ticăloasă” şi afirmând că „astfel de oameni ar trebui spânzuraţi şi eliminaţi din cadrul comunităţii maghiare”, se arată pe site-ul romania-actualitati.ro. Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, ale statului de drept, declaraţiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică şi tolerantă.

În mesajul său, acesta spune: „…puteţi să o vedeţi pe Parászka Boróka, o puteţi auzi la Radio Târgu-Mureş. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem”. Politicianul a adăugat: „Asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”.

Aprecierile au fost făcute în cadrul unei întâlniri organizate la Sfântu Gheorghe, unde politicianul maghiar a fost prezent. O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome şi a comunităţii evreieşti, este menţionat şi numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Ciucă a cerut măsuri

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis vineri un mesaj în care condamnă public ameninţările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public – Redacţia Târgu-Mureş, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Şeful Executivului a solicitat instituţiilor abilitate ale statului să îşi exercite atribuţiile legale pentru protejarea jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură şi discriminare.

Condamn public ameninţările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public – Redacţia Târgu-Mureş, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliştilor este o condiţie de bază a statului de drept şi o valoare fundamentală în orice democraţie”, se arată în mesajul premierului.

Şeful Executivului „solicită instituţiilor abilitate ale statului să îşi exercite atribuţiile legale pentru protejarea jurnaliştilor şi tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură şi discriminare”.

Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, ale statului de drept, declaraţiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică şi tolerantă. Poliţiştii din Mureş s-au autosesizat şi fac verificări în acest caz, fiind vizată infracţiunea de ameninţare.

SRR: Un atac grav împotriva democrației

Un parlamentar maghiar aflat la Sfântul Gheorghe a vorbit la o întâlnire a partidului ungar extremist Patria Noastră despre „spânzurarea” jurnalistei maghiare Parászka Boróka de la Radio Târgu Mureș. De asemenea, deputatul respectiv, Barna Bartha, a spus, conform unei discuții înregistrate de unul dintre jurnaliștii aflați la întâlnire, că „asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”. Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) consideră comentariile „drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept”.

Un politician din Ungaria aflat în România a lansat ameninţări la adresa jurnalistei Boróka Parászka, redactor la Radio Târgu Mureş. Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră, „a numit-o pe colega noastră ticăloasă şi a afirmat că astfel de oameni ar trebui spânzuraţi şi eliminaţi din cadrul comunităţii maghiare”, arată Radio România Târgu Mureș:

În fluxul de știri al Societății Române de Radiodifuziune și în spațiul public a apărut știrea care relatează despre un derapaj nepermis al unui politician maghiar aflat în România. Un jurnalist maghiar al Radio România și alte două etnii au fost amenințate în discursul unui politician extremist din Ungaria. În mesajul său, acesta spune: «…puteți să o vedeți pe Parászka Boróka, o puteți auzi la Radio Târgu-Mureș. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem». Politicianul a mai adăugat, cităm: «asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar». Aprecierile au fost făcute în cadrul unei întâlniri organizate la Sfântu Gheorghe, unde politicianul maghiar a fost prezent. O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome și a comunității evreiești, este menţionat și numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societății Române de Radiodifuziune. Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile mai sus amintite drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept, declarațiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică și tolerantă. Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist și manipulator care propagă și incită la violență și își exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare. Luptând pentru echidistanță, imparțialitate și informare corectă, în conformitate cu misiunea sa publică, în spiritul apărării eticii și libertății jurnalistice, precum și în calitate de sursă credibilă și relevantă de știri, Societatea Română de Radiodifuziune dorește să condamne ferm și să descurajeze atitudinile părtinitoare și extremiste și continuă să facă parte din tabăra apărării adevărului și a valorilor descrise în Constituția României”, arată o luare de poziție semnată de Răzvan Ioan Dincă, preşedinte director general al Societății Române de Radiodifuziune. În susținerea celor de mai sus semnează în unanimitate toți membrii Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune: Radu F. Alexandru, Annamaria Bodoczi, Alexandra Bogdan, Sorin Faur, Radu Herjeu, Milan Manyura, Dragoş Pătlăgeanu, Liviu Popescu, Oana Rusu, Ruxandra Săraru, Marius Dorian Tănase, Maria Țoghină.”

Reacția UDMR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă, vineri seară, după ameninţarea unei jurnaliste de către un politician maghiar, că este „inacceptabilă” orice formă de agresiune.

Recent, un jurnalist din România a fost ameninţat cu moartea. Poziţia noastră este clară şi neschimbată în ultimii 32 de ani: indiferent despre cine este vorba, despre un cetăţean, un politician, un jurnalist, o personalitate publică de orice fel, considerăm inacceptabilă şi respingem ferm orice agresiune împotriva lor”, a scris, vineri, pe Facebook, Kelemen Hunor.

Acesta afirmă că se aşteaptă la aceeaşi atitudine şi poziţie şi din partea celorlalţi.

„Pentru că, în ceea ce priveşte agresiunea verbală, care este adesea urmată de agresiune fizică, nu există loc de negociere! Agresiunea de orice fel nu poate fi justificată. Nici dacă este exprimată într-un cerc restrâns împotriva unui jurnalist, nici dacă se doreşte spânzurarea politicienilor pentru că au afişat steagul secuiesc”, a mai transmis Kelemen Hunor.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *