INTERCEPTĂRI Apucăturile de jupân ale directorului din CNAIR care încasa „la borsetă”: „Îi iau pă ăștia în p***, le dau bani, că io le dau, dă-i dracu de aici!”

Aproape de finalul lunii octombrie anchetatorii DNA Timișoara l-au ridicat pe directorul din cadrul CNAIR, Dascălu Florea, după ce l-au prins în flagrant delict primind mită de la un denunțător iar acesta a fost deferit recent justiției.

Florea Dascălu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile la cererea anchetatorilor de către Tribunalul Timiș iar Curtea de Apel Timișoara a validat, definitiv, mandatul emis de primul judecător de drepturi și libertăți.

STIRIPESURSE a obținut detalii, în exclusivitate, pe care le va prezenta, despre activitățile presupus a fi fost săvârșite de către oficialul din CNAIR anterior reținerii sale.

Potrivit actelor din dosarul de la instanță rezultă că Dascălu ar fi fost dat pe mâna procurorilor de către un denunțător care le-a povestit acestora metehnele nefaste ale directorului din Companie.

Un alt detaliu din dosar este legat de lejeritatea și imprudența cu care Dascălu discuta telefonic cu „clientul„ său despre traficul de influență pe care îl face pentru el contra partidelor de vânătoare sau plicurilor cu bani.

Si mai frapant este faptul că traficul s-a materializat iar Dascălu s-a „agățat„ inclusiv de colegi directori pentru „lentoarea„ cu care ar fi dat curs pretențiilor sale cu iz penal.

În mod particular se remarcă de asemenea limbajul trivial pe care Dascălu îl folosea atunci când se referea la colegii săi directori pe care urma să îi abordeze la interesul „clientului„ său.

Acesta considera că totul este cuvenit și că ceilalți directori trebuie să „execute„ instant ordinele sale el fiind cel care „le dă bani„.

Astfel, pe parcursul interceptărilor deținute de anchetatorii DNA Dascălu este surprins în numeroase rânduri vorbind vulgar despre mai mulți directori, care nu ar fi acordat la discreție contracte sau prelungiri „clientului„ său.

„Bă Eugene, te doare în p*** mă?”…

„Același tip de discurs pe care l-a avut cu martora…, director al DRDP Timișoara îl are inculpatul și față de martorul …, director DRDP Cluj, căruia îi cere să-i acorde lucrări de estetică martorului …, ținând cont și de discuția de mai sus pe care a avut-o cu martorul …., în care acesta îi spunea că pe Bihor (zonă care aparține de DRDP Cluj) nu a primit deloc lucrări de estetică (”Ăăăăă, Bihoru …pe Bihor nu mi-o dat nimic iarbă”):

Dascălu Florea: Bă Eugene, te doare în p*** mă?

Martor: Nu. De ce? La ce te referi?

Dascălu Florea: Păi te sună băiatu ăsta de la Arad și tu nici nu-i mai răspunzi?

Martor: Când m-o sunat? ………..

Dascălu Florea: Am înțeles, i-a dă-i la iarbă cantități, că n-are de lucru…Să-ți tundă toată iarba din regiune… Pă Bihor, pă draci…

Martor: Bine, bine.

(n.r. discuția telefonică Dintre Dascălu Florea și … se încheie, iar Dascălu Florea continuă dialogul cu … :

…………………………………………………………………………………………………

Dascălu Florea: Da tu sună-mă când mai rămâi în pană așa ! Îi iau pă ăștia în p***, le dau bani, că io le dau, dă-i drecu de aici !”, se arată în actele din dosarul aflat pe masa judecătorilor de la Tribunalul Arad.

Pregătit cu borseta pentru „încasări„

Anchetatorii DNA au l-au filat inclusiv video pe directorul din CNAIR chiar în momentele în care venise la „încasarea„ șpăgilor „cuvenite„ pentru intervențiile la colegii săi directori pe care le făcea pentru client.

În dosar se arată că în 7 mai „remiterea sumei de 10.000 lei de martorul … către inculpatul DASCĂLU FLOREA este surprinsă atât video, cât și audio, fiind redată în procesul verbal aflat la dosarul cauzei, inclusiv folosind capturi foto din înregistrarea audio video:

Martor: Mergem, da stați, că… n-am fost de…ăsta…de…Florii

Dascălu Florea: Aa… (n.r. replică urmată de un râs ce denotă satisfacția … )

Dascălu Florea: Dar nu trebuia…(n.r. imediat, fără nicio reținere întinde mâna și ia plicul cu bani)

(n.r. martorul îi întinde lui Dascălu Florea un plic deschis în care se observă mai multe bancnote – …., indicându-i să îl bage în borseta lui, acesta luând plicul și introducându-l în borseta personală)”.

La un alt moment, „clientul„ lui Dascălu îl liniștea pe director când acesta punea mâna pe bani spunându-i că geamurile mașinii sunt fumuri și că nu l-ar putea vedea cineva cum primește sume de bani pentru a-și executa indatoririle de serviciu și pentru a face trafic de influență.

„Martor : ……. Haidați să vi-i dau ăștia acuma… să… da` nu știu, băgați-i undeva, nu… A, că-s fumurii geamurile, nu se vede nimic.

Dascălu Florea:Aha”, se arată în actele de la dosarul aflat în stare de judecată în faza camerei preliminare.

„Te rog ai grijă de el„…trafic pentru deszăpezire

Procurorii povestesc în dosar cum Dascălu lui i-a cerut unui director din CNAIR (”te rog să ai grijă de el”) ca, începând cu 01 noiembrie, să introducă în baze mașinile care asigură deszăpezirea, administrate de firma „clientului„ său.

Intervenția ar fi avut loc potrivit anchetatorilor DNA pentur că în anul anterior nu s-a întâmplat acest lucru. Introducerea mașinilor în baze este rentabilă pentru societatea prestatoare pentru că această staționare este plătită de către DRDP, chiar dacă nu se execută lucrări de deszăpezire.

„Martor: Puteți, dacă vă rog, să îl sunați pe ăsta, pe…

Dascălu Florea: Pe cine?

Martor: Pe ăsta, la… la Cluj. Tot … îi, nu?

Dascălu Florea: Așa. Da. Ce zic?

Martor : Păi el tot timpul îmi bagă … Anul trecut nu mi-a băgat din întâi.

…………………………………………………………………………………

Dascălu Florea: Ă? Bine. Dar vezi că prietenul meu ăsta de la Arad, de la…, zice că nu știe ce p*** mea ai cu el.

Director: Bă, ăsta-i nebun la cap? Spune-i să-și revină.

Dascălu Florea: Eu îi spun… Da`i-am zâs: Bă, nu pot să cred așa ceva, chiar, … e prietenul meu.

Director: Da, și-a făcut treaba, că nu… (neinteligibil)…

Dascălu Florea: Păi aia, te rog să ai grijă de el!

Dascălu Florea închide conversația telefonică și continuă să vorbească cu ….:

Martor: …(neinteligibil)… tot îmi bagă din întâi…

Dascălu Florea: Băga-mi-aș p***-n gura lui! Să mă suni de-acuma-n-coace! Păi nu-i dau eu în pix bugetul și cu banii ?…”, se arată în dosarul aflat pe masa magistraților.

„Cu privire la acest act material al infracțiunii de trafic de influență, a fost audiat martorul director al DRDP Cluj, care a declarat că în data de 22.10.2022 a fost sunat de către Florea Dascălu, care i-a cerut introducerea în baze a mașinilor care asigură deszăpezirea, aparținând societății comerciale administrată de … începând cu 01 noiembrie.

Martorul director a indicat că, deși el i-a dat de înțeles inculpatului că este de acord cu solicitarea sa, el nu a procedat la introducerea utilajelor în baze pentru că temperatura era de 18 grade și a apreciat că nu are rost să cheltuie banii pe staționarea utilajelor respective în baze”

Intervenția pentru deszăpezirea pe A3

La scurt timp după intervenția pentru mașini, tot în aceeași zi, tot în timp ce se afla în autoturismul  „clientului„ său directorul din CNAIR a vb cu acesta „despre un contract de deszăpezire de pe autostrada A3 care nu a fost semnat pentru că directorul DRDP București nu i l-a trimis martorului”.

„Martor: Și-acuma la București mă gândesc că merge …. săptămâna viitoare, nu?

Dascălu Florea: Mere, da…

Martor: Că acolo… nu… nu s-o semnat nimica… încă.

Dascălu Florea: De ce n-a semnat?

Martor: Nu știu. E singurul care nu mi-a trimis… îîî… care nu mi-a trimis contractul.

Dascălu Florea: Ăsta-i giurgiuvean de-al meu, dă-l în p*** mea, (nume) ăsta.

Martor: Am înțeles că și ăsta s-a schimbat, nu?

Dascălu Florea:… (nume).

Apoi inculpatul Florea Dascălu îl apelează pe martorul director al DRDP București, căruia îi solicită încheierea contractului subsecvent, la care făcea referire martorul …:

Dascălu Florea: Da… Auzi, tu n-ai încheiat contractu` subsecvent pe A3?

Director1: Nu știu că …(neinteligibil)… contractele subsecvenție… în afară de ăla unde sunt …(neinteligibil)… Constanța …(neinteligibil)… mai am o discuție…

Dascălu Florea: Pe A3, pe București – Ploiești.

Director1: Am fost la sindicat joi și vineri și nu știu.

Dascălu Florea: Ia vezi tu, că așa mi te-a reclamat ăștia, cineva. E banu` său poate …(neinteligibil)… E băiat serios.

Director1: Dacă nu am semnat, înseamnă că urmează să semnăm.

Dascălu Florea: Hai, te rog eu, da?

Director1: Da. Da, domn director!”, se arată în actele cazului trimis în judecată.

Discuții penale

Procurorii DNA au reușit pe durata anchetei din acest dosar probarea efectivă a afirmațiilor denunțătorului, mai precis să obțină probe clare despre cum directorul cere mită constând în partide de vânătoare dar și alte bunuri.

Expresiile folosite sunt elocvente, directorul folosind termenul de „dator„ față de „ajutorul„ cu iz penal, acordat celui favorizat.

„Dascălu Florea: Vezi că am dat drumu la cererea aia a ta

Interlocutor: Da?

Dascălu Florea: Da

Interlocutor: Adică e aprobat

Dascălu Florea: Normal că e aprobat, dar urmează o procedură

Interlocutor: Am înțeles. Mulțumesc mult. Să trăiți. Ce să vă zic?

Dascălu Florea: Ce să zici? Să vii să ne vedem, să mai vorbim, să mai…

Interlocutor: Când doriți. Vă aștept cu drag pe aicea dacă vreți să veniți pe la mine

Dascălu Florea: Păi ți-am spus că vin, dar la o vânătoare, altfel nu vin…

Interlocutor: Păi facem și o vânătoare, ce… se găsesc soluții, păi da…”, se arată în dosarul transmis instanței de judecată de anchetatorii DNA.

La nici o zi distanță cei doi vorbesc din nou iar directorul din CNAIR își nuanțează și mai clar cererea privind „datoriile„ celui „ajutat:

„Dascălu Florea: S-o suni pă..Gabriela, directoarea adjunctă la DRDP Constanța..

Interlocutor: Da..

Dascălu Florea: Care ne-a ajuns cererea ta la el. La ea.

Interlocutor: Da?

Dascălu Florea: Sun-o acuma că i-am spus să se ocupe cu prioritate dă tine

Interlocutor: Gata boss. Mulțumesc frumos

Dascălu Florea: Hai

Interlocutor: Dator pă viață. Să trăiți

Dascălu Florea: Ești dator cu o vânătoare

Interlocutor: Cu dă toate. Nu mai contează

Dascălu Florea: Da. Sun-o acuma. Hai. Te pup„, se arată în actele dosarului aflat pe masa judecătorilor.

Pasiuni …cu iz penal…

Administratorul le-a mai povestit anchetatorilor DNA Timișoara că știa despre una dintre pasiunile directorului Dascălu, vânătoarea, astfel că, pentru „îmbunarea” oficialului ar fi organizat de 3 ori partide de vânătoare, în județul Arad, cu scopul de a-și menține relația de apropiere cu acesta.

Toate toate cheltuielile legate de acele partide de vânătoare precum cazarea, masa, plata partidelor de vânătoare, plus trofeele dobândite de director, au fost suportate de către el.

„În unul din cazuri denunțătorul a arătat că trofeul a fost un țap în valoare de 2000 euro sumă suportată de către acesta, dovedit prin facturile și chitanțele plăților efectuate în acest sens”, se mai arată în dosar.

37.000 de lei, mită!

Procurorii DNA de la Timișoara au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 octombrie 2022, a lui Florea Dascălu, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

– luare de mită;

– trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);

– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).

În dosarul lor anchetatorii au notat că în perioada mai – 22 octombrie 2022, suspectul Dascălu Florea, în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire).

Tot în contul sumei menționate și al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.

Astfel, pentru demersurile descrise, suspectul Dascălu Florea ar primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.

Potrivit datelor din dosar denunțătorul ar fi povestit cum în calitatea sa de asociat unic și de administrator al unei firme, societate ce are ca și obiect de activitate deszăpezirea și întreținerea pe timp de vară a drumurilor naționale și a autostrăzilor (estetică rutiera), în perioada 2018 – 2021, ar fi dat sume de bani directorului Dascălu.

Convenția ar fi fost ca Dascălu să să-l sprijine în activitatea desfășurată de către firma sa iar denunțătorul a mai povestit procurorilor că în perioada 2018 – 2021 a remis de mai multe ori sume de bani oficialului de la CNAIR.

„El a arătat că i-a dat inculpatului suma de 5.000 euro, disimulată într-o agendă, care a fost preluată de o femeie indicată de către făptuitor, pe un hol din sediul CNAIR, vis-a-vis de Gara de Nord din București.

De asemenea, denunțătorul a mai precizat că i-a dat inculpatului DASCĂLU FLOREA, în două rânduri, suma de 10.000 lei și un bax de vin, în fața blocului unde acesta locuia în București”, se arată în dosarul ajuns pe masa magistraților de la Tribunalul Timiș.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *