INTERCEPTĂRI Fața corupției la CNAIR în două propoziții: „Sun-o acuma că i-am spus să se ocupe cu prioritate dă tine. Ești dator cu o vânătoare”

Aproape de finalul lunii octombrie anchetatorii DNA Timișoara l-au ridicat pe directorul din cadrul CNAIR, Dascălu Florea, după ce l-au prins în flagrant delict primind mită de la un denunțător iar, luni acesta a fost deferit justiției. Florea Dascălu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile la cererea anchetatorilor de către Tribunalul Timiș iar Curtea de Apel Timișoara a validat, definitiv, mandatul emis de primul judecător de drepturi și libertăți.

STIRIPESURSE a obținut detalii, în exclusivitate, pe care le va prezenta, despre activitățile presupus a fi fost săvârșite de către oficialul din CNAIR anterior reținerii sale. Potrivit actelor din dosarul de la instanță rezultă că Dascălu ar fi fost dat pe mâna procurorilor de către un denunțător care le-a povestit acestora metehnele nefaste ale directorului din Companie. Potrivit datelor din dosar denunțătorul ar fi povestit cum în calitatea sa de asociat unic și de administrator al unei firme, societate ce are ca și obiect de activitate deszăpezirea și întreținerea pe timp de vară a drumurilor naționale și a autostrăzilor (estetică rutiera), în perioada 2018 – 2021, ar fi dat sume de bani directorului Dascălu.

Convenția ar fi fost ca Dascălu să să-l sprijine în activitatea desfășurată de către firma sa iar denunțătorul a mai povestit procurorilor că în perioada 2018 – 2021 a remis de mai multe ori sume de bani  oficialului de la CNAIR.

El a arătat că i-a dat inculpatului suma de 5.000 euro, disimulată într-o agendă, care a fost preluată de o femeie indicată de către făptuitor, pe un hol din sediul CNAIR, vis-a-vis de Gara de Nord din București. De asemenea, denunțătorul a mai precizat că i-a dat inculpatului DASCĂLU FLOREA, în două rânduri, suma de 10.000 lei și un bax de vin, în fața blocului unde acesta locuia în București”, se arată în dosarul ajuns pe masa magistraților de la Tribunalul Timiș.

Discuții penale

Procurorii DNA au reușit pe durata anchetei din acest dosar probarea efectivă a afirmațiilor denunțătorului, mai precis să obțină probe clare despre cum directorul cere mită constând în partide de vânătoare dar și alte bunuri. Expresiile folosite sunt elocvente, directorul folosind termenul de „dator„ față de „ajutorul„ cu iz penal, acordat celui favorizat.

„Dascălu Florea: Vezi că am dat drumu la cererea aia a ta

Interlocutor: Da?

Dascălu Florea: Da

Interlocutor: Adică e aprobat

Dascălu Florea: Normal că e aprobat, dar urmează o procedură

Interlocutor: Am înțeles. Mulțumesc mult. Să trăiți. Ce să vă zic?

Dascălu Florea: Ce să zici? Să vii să ne vedem, să mai vorbim, să mai…

Interlocutor: Când doriți. Vă aștept cu drag pe aicea dacă vreți să veniți pe la

mine

Dascălu Florea: Păi ți-am spus că vin, dar la o vânătoare, altfel nu vin…

Interlocutor: Păi facem și o vânătoare, ce… se găsesc soluții, păi da…”, se arată în dosarul transmis instanței de judecată de anchetatorii DNA.

La nici o zi distanță cei doi vorbesc din nou iar directorul din CNAIR își nuanțează și mai clar cererea privind „datoriile„ celui „ajutat:

„Dascălu Florea: S-o suni pă..Gabriela, directoarea adjunctă la DRDP Constanța..

Interlocutor: Da..

Dascălu Florea: Care ne-a ajuns cererea ta la el. La ea.

Interlocutor: Da?

Dascălu Florea: Sun-o acuma că i-am spus să se ocupe cu prioritate dă tine

Interlocutor: Gata boss. Mulțumesc frumos

Dascălu Florea: Hai

Interlocutor: Dator pă viață. Să trăiți

Dascălu Florea: Ești dator cu o vânătoare

Interlocutor: Cu dă toate. Nu mai contează

Dascălu Florea: Da. Sun-o acuma. Hai. Te pup„, se arată în actele dosarului aflat pe masa judecătorilor.

Pasiuni …cu iz penal…

Administratorul le-a mai povestit anchetatorilor DNA Timișoara că știa despre una dintre pasiunile directorului Dascălu, vânătoarea, astfel că, pentru „îmbunarea” oficialului ar fi organizat de 3 ori partide de vânătoare, în județul Arad, cu scopul de a-și menține relația de apropiere cu acesta.

Toate toate cheltuielile legate de acele partide de vânătoare precum cazarea, masa, plata partidelor de vânătoare, plus trofeele dobândite de director, au fost suportate de către el.

„În unul din cazuri denunțătorul a arătat că trofeul a fost un țap în valoare de 2000 euro sumă suportată de către acesta, dovedit prin facturile și chitanțele plăților efectuate în acest sens”, se mai arată în dosar.

37.000 de lei, mită!

Procurorii DNA de la Timișoara au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 octombrie 2022, a lui Florea Dascălu,  director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită;
– trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).

În dosarul lor anchetatorii au notat că în perioada mai – 22 octombrie 2022, suspectul Dascălu Florea, în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire).

Tot în contul sumei menționate și al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.

Astfel, pentru demersurile descrise, suspectul Dascălu Florea ar primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *