Întrevederi ale lui Tîlvăr (MApN) cu reprezentanți ai companiilor din Industria de Apărare din America și Europa, la Munchen

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr a avut, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, desfășurată în perioada 17-19 februarie, o serie de întrevederi cu reprezentanți ai industriei de apărare din Europa și Statele Unite ale Americii.

„Am discutat cu reprezentanții a două companii reprezentative din industria de apărare din America și Europa despre importanța acordată de România dezvoltării unor capabilități militare credibile, industria având un rol esențial pentru livrarea și mentenanța ulterioară a unor echipamente militare performante care să răspundă cerințelor programelor de înzestrare ale Armatei. Am evidențiat atenția deosebită acordată la nivel național transferului de tehnologie și implicării, în cadrul acestor programe, a industriei de profil din România”, a declarat ministrul Tîlvăr în cadrul acestor întâlniri.

Reuniunile bilaterale cu conducerile companiilor Lockheed Martin și Airbus au permis abordarea modalităților în care industria poate oferi un răspuns adecvat la cerințele crescute de capabilități militare ale statelor aliate, inclusiv România, în contextul de securitate actual.  Mai exact, este vorba despre identificarea soluțiilor concrete prin care aceste companii pot coopera cu industria de profil din țara noastră.

Ministrul apărării, a participat, în perioada 17-19 februarie, la Conferința de Securitate de la Munchen (MSC), eveniment reprezentativ pentru dezbaterea privind teme de actualitate de pe agenda de securitate internațională, cu participarea a peste 450 lideri și înalți oficiali.

Conferința a reprezentat un bun prilej pentru reafirmarea, și la acest nivel, a sprijinul necondiționat acordat Ucrainei, a importanței menținerii unității și solidarității aliate, europene și internaționale, inclusiv continuarea de acordare a asistenței umanitare și financiare pentru populația grav afectată de războiul injust declanșat de Federația Rusă în această țară. România susține fără echivoc principiile și valorile fundamentale stabilite de Carta ONU, principii încălcate flagrant de către Federația Rusă prin razboiul de agresiune declanșat la 24 februarie 2022”, a susținut ministrul apărării naționale.

Oficialul român a participat la un prânz de lucru oferit de către gazda reuniunii, ministrul apărării din Republica Federală Germania, Boris Pistorius, prilej cu care au fost abordate ultimele evoluții ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, măsurile adoptate la nivel NATO și UE pentru întărirea posturii de apărare și descurajare, dar și a rezilienței statelor membre și partenere și aspecte care vizează revitalizarea cooperării europene în domeniul industriei de apărare.    

Întâlnirea bilaterală cu doamna Siemtje Moller, secretar de stat în cadrul ministerului federal al apărării, a permis o discuție aplicată privind stadiul și perspectivele cooperării bilaterale româno-germane în domeniul apărării, fiind menționate rezultatele excelente ale vizitei la nivel ministerial din 27 ianuarie 2023, de la Berlin, precum și aspecte curente de pe agenda NATO și UE.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *