Iohannis anunță atacuri ruse „la 800 de metri de granița noastră”: „Suntem un centru important NATO pe Flancul Estic” – VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a sosit, marţi, la baza militară de la Cincu, judeţul Braşov, însoţit de prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, care efectuează o vizită la invitaţia părţii române.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi înalţi oficiali au consultări politice, vizitează împreună trupele staţionate la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu şi urmează să se adreseze militarilor luxemburghezi care fac parte din Grupul de luptă NATO din România.

La vizită participă şi viceprim-ministrul şi ministrul Apărării luxemburghez, Francois Bausch.

„Vizita domnului Prim-ministru și prezența militarilor luxemburghezi în România dovedesc puterea Alianței Nord-Atlantice și prietenia româno-luxemburgheză. Prin efortul comun al militarilor noștri, români și luxemburghezi, împreună cu ceilalți aliați, sporim capacitatea de răspuns a NATO la amenințările actuale de securitate. România reprezintă astăzi un centru important al posturii întărite de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic și la Marea Neagră, regiune de interes strategic pentru securitatea spațiului euroatlantic. Grupul de Luptă NATO de la Cincu, care reunește militari din Franța, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg, constituie nucleul acestei construcții aliate. Mulțumesc militarilor din Statele Unite, Franța, Belgia, Polonia, Portugalia, Spania, Macedonia de Nord, Luxemburg și Marea Britanie pentru prezența și activitatea în cadrul diferitelor structuri NATO din țara noastră. Împreună cu Aliații, vom întări pe mai departe structurile NATO de pe teritoriul României, în special acest Grup de Luptă. Totodată, România va continua să sprijine Ucraina, atât timp cât va fi necesar. Găzduirea hub-ului pentru instruirea piloților de avioane F-16, inclusiv ucraineni, reprezintă un exemplu clar al acestui angajament. Dragi militari aliați, profesionalismul, devotamentul și tăria de caracter care vă definesc fac ca NATO să fie cea mai puternică alianță politico-militară din istorie. Dumneavoastră știți mai bine decât oricine că împreună suntem mai puternici! Prin activitatea pe care o desfășurați, alături de militarii români, sunt convins că veți crește nivelul de interoperabilitate și, astfel, eficiența acțiunii noastre comune. Vă doresc succes în misiunile pe care le veți desfășura în România! Domnule Prim-ministru Bettel, dragă Xavier, vă mulțumesc încă o dată!”, a spus Iohannis.

Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România, a afirmat, marţi, la Cincu, preşedintele Klaus Iohannis, însă autoritățile române sunt în alertă din cauza atacurilor care se apropie periculos de graniță.

Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația: nu a existat nimic ce a ajuns în România, însă, da, suntem îngrijorați, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Am avut chiar astăzi, mi-a spus domnul ministru al Apărării, atacuri care au fost verificate la 800 de metri de granița noastră, deci foarte, foarte aproape”, a răspuns președintele.

Acesta a adăugat că autoritățile române sunt alerte, atente și „suntem în cadrul NATO foarte bine apărați”.

Suntem însă alerți, suntem, alerți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați. Pot să spun ce am mai spus – România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice cele mai puternice din toată istoria noastră”, a adăugat Iohannis.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a spus luni că ţara sa deţine probe fotografice ce arată că drone ruse au lovit teritoriul României în timpul unui atac cu drone asupra infrastructurii dintr-un port ucrainean de la Dunăre.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a infirmat, luni, „în mod categoric” informaţiile din spaţiul public cu privire la o „aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de duminică spre luni, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României”.

Teritoriul României nu a fost lovit de drone ruse în atacul aerian din cursul nopţii asupra unui port ucrainean de pe malul celălalt al Dunării, a afirmat luni, la Berlin, și ministrul de externe român, Luminiţa Odobescu, transmite Reuters.

„Evident, există un risc, întrucât ce s-a întâmplat acolo este foarte aproape de frontierele noastre”, a declarat Odobescu jurnaliştilor în marja unei vizite la Berlin.

Nu suntem „parteneri doar pe hârtie”, ci şi în realitate

România şi Luxemburg nu sunt „parteneri doar pe hârtie”, ci şi în realitate, a afirmat, marţi, premierul luxemburghez Xavier Bettel, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis, la baza militară de la Cincu. Acesta a reiterat sprijinul țării sale pentru aderarea României la Schengen și a apreciat susținerea pe care românii au oferit-o ucrainenilor, amintind de ajutorul pe care țara sa l-a primit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Mulţumesc dumneavoastră şi un mare mulţumesc poporului dumneavoastră”, a spus acesta. Bettel a arătat că în acest moment 26 de militari luxemburghezi se află la Cincu, parte a Grupului de Luptă, acesta fiind cel mai mare efectiv detaşat al ţării sale.

Anterior conferinţei de presă comune, Bettel s-a adresat militarilor care fac parte din Grupul de Luptă. „Poate că Luxemburgul este un partener mic, dar este un partener în care puteţi avea încredere”, a subliniat el.

Bettel a vorbit și despre importanţa păcii, care nu trebuie privită drept o garanție.

Ştim că să trăim în pace, aspect pe care îl luăm de bun, noi, cei din generaţia mea, nu este un lucru garantat. Sunt aici, pe pământul unei ţări ai cărei cetăţeni ştiu ce înseamnă să nu poţi alege. Generaţia dumneavoastră, dragă Klaus, nu a crescut într-o ţară liberă, iar faptul că împărtăşiţi valorile europene, faptul că sunteţi în Uniunea Europeană şi faptul că luptaţi în numele drepturilor oamenilor la liberă circulaţie este ceva ce noi avem în comun”, a mai spus oficialul luxemburghez.

Referindu-se la războiul Rusiei împotriva Ucraina, a susţinut că „să nu reacţionăm, să nu fim solidari, să nu luptăm împreună ar însemna să acceptăm că acela care este cel mai puternic are mereu dreptul de a decide ce este mai bine pentru vecinul său”.

Premierul luxemburghez s-a referit la istoria ţării sale, făcând referire la istoria celui de-al Doilea Război Mondial și importanța sprijinului pe care alte state l-au acordat Luxemburgului în acel moment.

Vin dintr-o ţară unde în două rânduri diferite vecinii au decis ce este bine pentru noi. Nu trebuie să uităm că motivul pentru care mă aflu azi în faţa dumneavoastră şi sunt liber este că alţi soldaţi au venit în ajutorul nostru, în Marele Ducat al Luxemburgului, în cel de-al Doilea Război Mondial. Şi avem un cimitir al soldaţilor americani care nici nu ştiau unde e ţara noastră pe hartă, dar au venit să lupte pentru noi”, a mărturisit Bettel, conform digi24.ro.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *