Iohannis, despre candidatura la NATO: „Nu mă retrag, nici nu negociez altceva!” – VIDEO

ARVE Error:
ARVE Error: Invalid URL in url
Invalid URL in url
detect_provider_and_id_from_url method needs url.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a fost primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis într-o reuniune de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende strategice a Uniunii Europene. Cu această ocazie, șeful statului a ținut să sublinieze un aspect important privind intenția sa de a ajunge în fruntea NATO.

Michel se află în România pentru a participa la o reuniune de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende Strategice a UE, la Palatul Cotroceni, la care mai participă premierii Belgiei și Croației, Alexander De Croo și Andrej Plenković.

Astăzi, candidatura lui Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos, pentru funcția de secretar general al NATO a fost susținută de 28 din cele 32 de țări membre ale Alianței, a anunţat Corporaţia de Radio-Televiziune Olandeză (NOS). În acest context, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă – după ce cele mai influente țări din EU au declarat susținerea lui Mark Rutte – ia în calcul retragerea sau să renegocieze o altă funcție la nivelul Uniunii Europene.

„Nu intenționez nici să mă retrag, nici să negociez altceva.  Mă contrez pe NATO și, da sunt câteva afirmații în spațiul public, în continuare consider că șansele mele sunt rezonabile“, a spus Iohannis.

Și Preşedintele Consiliului European, Charles Michel a fost chestionat cu privire la șansele lui  Klaus Iohannis de a obține o funcție de înalt rând european și dacă îl vede ca pe un potențial succesor al său în fruntea Consiliului European:

Pot să vă spun că președintele Klaus Iohannis are un rol foarte important în cadrul Consiliului European, contribuind la construirea de punți între țările membre, și îmi exprim recunoștința pentru rolul jucat în cadrul acestuia“, a răspuns acesta, eludând un răspuns concret.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, miercuri, despre prioritățile UE, după întâlnirea avută cu Charles Michel, președintele Consiliului European:

„Concluziile acestor consultări se vor reflecta într-un document strategic adoptat de Consiliul European. Acum 5 ani, la Sibiu, am pus bazele actualei agende strategice a Uniunii. Azi avem o schimbare radicală. Ne aflăm într-un context diferit. Suntem nevoiți să realizăm acest exercițiu de reflecție comună, în contextul războiului. Nu este singura provocare. Nu trebuie să uităm de crizele din ultimii ani, de criza Covid, de criza energetică sau de amenințările hibride. Trebuie să rămânem angajați pentru a ne proteja valorile.  România este profund angajată, cu fiecare zi, în prioritățile Uniunii.”

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat țările UE că trebuie să se apere și să fie mai răspunzătoare pentru propria securitate.

„Trebuie să ne pregătim în sectorul de apărare. Țelul este ca țările UE să fie mai răspunzătoarea pentru propria lor securitate. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că Europa este stabilă. Avem diverse ostacole. Este răspunderea noastră să dezvoltăm mai mult piața economică pentru piața unică”, a spus Michel.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, consultările organizate la Bucureşti se înscriu în cadrul unui proces mai amplu de definire a priorităţilor Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, demarat cu prilejul reuniunii informale a Consiliului European de la Granada, din 6 octombrie 2023, când dezbaterile liderilor din statele membre UE au relevat interesul pentru plasarea, în prim-planul agendei europene, a aspectelor privind securitatea şi apărarea, implicarea la nivel mondial şi extinderea Uniunii, respectiv consolidarea rezilienţei şi a competitivităţii Uniunii. „Pe baza coordonatelor stabilite la Granada, discuţiile din cadrul reuniunii de la Palatul Cotroceni vor reprezenta o oportunitate de aprofundare a acestor elemente şi de analiză a liniilor de acţiune la nivelul Uniunii Europene în sensul realizării obiectivelor comune de consolidare a profilului Uniunii la nivel internaţional, de asigurare a prosperităţii şi de promovare şi protejare a democraţiei şi valorilor europene”, subliniază comunicatul oficial.

Discuţiile de pregătire a Agendei Strategice pentru următorul ciclu instituţional vor continua la nivelul liderilor UE, cu obiectivul de a fi adoptată de către Consiliul European la reuniunea programată la finalul lunii iunie a acestui an, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *