ZIUA INDEPENDENȚEI Iohannis a invocat, la recepția Ambasadei SUA, posibilitatea prezenței permanente a trupelor americane pe teritoriul României – VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la recepția oferită de Ambasada SUA cu ocazia aniversării Zilei Independenței, că România va asigura „cele mai bune condiții” pentru o prezență „consistentă, chiar permanentă” a trupelor americane pe teritoriul român.

În acest context regional și internațional complicat, România va continua să fie un factor de stabilitate, un contribuitor la reziliența și securitatea regiunii Mării Negre și un participant activ la dezvoltarea și întărirea relației transatlantice. Alături de calitatea țării noastre de membru al Uniunii Europene și Aliat în cadrul NATO, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze, în mod consecvent, politica externă și de securitate a României. Salut și cu această ocazie angajamentul ferm anunțat de Președintele Biden de a apăra fiecare centimetru de teritoriu Aliat. Ca manifestare concretă a acestui angajament, mii de militari americani se află astăzi în România, contribuind, alături de camarazii lor români, francezi, olandezi, belgieni și din alte națiuni aliate, la asigurarea securității noastre, dar și a spațiului euroatlantic. Vă asigur de deplina cooperare a autorităților române în crearea celor mai bune condiții pentru o prezență persistentă, chiar permanentă, în România, a forțelor principalului nostru Partener Strategic”, a declarat șeful statului.

Astăzi, în imediata proximitate a României, Rusia acționează împotriva principiilor fundamentale ale Cartei ONU. Suveranitatea teritorială a Ucrainei, dreptul său la o politică externă independentă și chiar dreptul său la existență sunt negate explicit. Ne confruntăm cu încercări unilaterale de a rescrie, reinterpreta sau aplica selectiv principii de bază ale ordinii internaționale, în vederea întoarcerii la o epocă a sferelor de influență, în care Moscova să poată stabili discreționar gradul de libertate, de suveranitate și traseul frontierelor vecinilor săi. Alături de partenerii noștri europeni, de cei transatlantici și de pe tot globul, Statele Unite și România au acționat și continuă să acționeze în sprijinul Ucrainei și al tuturor partenerilor vulnerabili din regiunea Mării Negre. În particular, Republica Moldova se confruntă cu atacuri hibride fără precedent la adresa stabilității și a rezilienței sale, atacuri provocate și susținute de Federația Rusă”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu i-a amintit de Visa Waiver ambasadoarei SUA în România

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, a recepţia de miercuri oferită de către ambasada Statelor Unite la Bucureşti cu ocazia aniversării Zilei Independenţei, că Guvernul are în plan aprofundarea parteneriatului strategic cu SUA prin intensificarea cooperării pe toate palierele, de la zona de apărare şi securitate până la componenta economică sau culturală.

Acum 247 de ani, reprezentanţii a 13 colonii din America au aprobat Declaraţia de Independenţă, prin care şi-au afirmat dorinţa de libertate şi încrederea în valorile democratice. În căutarea unei reprezentări corecte, aceştia au decis împreună asupra formei în care au dorit să se organizeze, plecând de la cuvintele pline de semnificaţie ale părinţilor fondatori. Atunci s-a afirmat clar faptul că toţi oamenii sunt creaţi egali şi că fiecare persoană are dreptul la viaţă, libertate şi căutarea fericirii. Vedem astăzi cât de importante sunt aceste principii, când la frontierele noastre oameni ca şi noi se luptă pentru a le păstra, sub ameninţarea unui agresiuni cinice şi ilegale, declanşate de Federaţia Rusă împotriva unui stat independent, Ucraina. Acestea sunt noile realităţi la care trebuie să oferim răspunsuri comune şi responsabile”, a afirmat Marcel Ciolacu

El a adăugat că Guvernul doreşte să intensifice cooperarea cu SUA pe toate palierele, de la apărare şi securitate până la componenta economică sau culturală.

Reconfirmăm astăzi importanţa Parteneriatului Strategic pe care îl avem cu Statele Unite, pe care Guvernul României doreşte să îl aprofundeze intensificând cooperarea pe toate palierele, de la zona de apărare şi securitate până la componenta economică sau culturală. Sunt convins că putem dezvolta toate aceste direcţii şi că volumul schimburilor comerciale dintre România şi Statele Unite poate să depăşească rapid pragul de 5 miliarde de dolari atins anul trecut. Guvernul pe care îl conduc va încuraja investiţiile străine americane în România. Avem un amplu program de reforme care va asigura dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv şi creşterea gradului de predictibilitate legislativă, în linie cu eforturile României de aderare la OCDE”, a completat Ciolacu.

Şeful Executivului a mai spus că „România este decisă să demonstreze capacitatea de a se poziţiona ca membru predictibil şi de încredere la nivelul comunităţii internaţionale, contribuind la întărirea securităţii regionale şi stabilitatea economică globală”.

Aşa cum Statele Unite este deseori descrisă ca fiind ţara tuturor posibilităţilor, la fel şi eu mă voi lupta pentru a oferi românilor toate oportunităţile pe care apartenenţa la comunitatea euro-atlantică o oferă pentru securitatea şi dezvoltarea României. Doresc să salut, pe această cale, rolul important al Statelor Unite în eforturile de întărire a Flancului Estic. Creşterea prezenţei militare americane pe teritoriul României reprezintă o garanţie a angajamentului Statelor Unite de a proteja fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a mai precizat prim-ministrul PSD.

Acesta a mai afirmat că România va pune accent pe proiectele bilaterale, cum sunt cele din domeniul energiei, construirea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavădă, proiectul primei centrale SMR din regiune care este bazat pe tehnologiile americane, cât şi cooperarea în domeniul energiei regenerabile.

Suntem recunoscători partenerului nostru strategic pentru eforturile făcute şi vă asigurăm că vom lua la nivelul guvernului toate măsurile necesare pentru facilitarea acestei prezenţe atât de necesară ţării noastre. Dincolo de asta, vom pune în continuare accent pe proiectele bilaterale fanion, precum cele din domeniul energiei, care pot asigura României un rol cheie în securitatea energetică a regiunii. Şi aici vorbim de construirea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, de proiectul primei centrale SMR din regiune, pe baza unei tehnologii americane, dar şi despre cooperarea în domeniul energiei regenerabile”, a mai explicat premierul Ciolacu.

Nu în ultimul rând, trebuie să evidenţiez, doamnă ambasador, o dimensiune importantă pentru amândoi”, a continuat liderul social-democraţilor.

Colaborarea în domeniul educaţiei, cercetării şi culturii a fost şi va continua să fie o platformă solidă pentru relaţiile politico-economice dintre România şi Statele Unite ale Americii. Şi sunt convins că pe măsură ce eforturile noastre comune pentru ca România să intre în programul Visa Waiver se vor concretiza, această dimensiune fundamentală va cunoaşte o dezvoltare exponenţială. Doamnă ambasador, vă spun, cât se poate de sincer şi direct, că energia dumneavoastră, imprimată din primele zile ale mandatului din România, reprezintă o sursa de inspiraţie pentru mine. Şi pentru asta, în numele Guvernului, vă mulţumesc şi vă asigur că întotdeauna vom încerca să răspundem cu aceeaşi energie, pentru a impune un nou ritm parteneriatului nostru strategic. Închei aici, dar nu înainte de a-mi afirma convingerea că Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite este un fundament al politicii noastre externe şi expresia unui angajament comun pentru valorile democratice ce constituie un reper esenţial pentru naţiunile noastre şi parteneriatul transatlantic. La mulţi ani Statelor Unite ale Americii! Vă urez tuturor o Zi a Independenţei fericită!”, a conchis Ciolacu.

„Statele Unite au beneficiat enorm de talentul românilor”

România şi Statele Unite doresc să construiască societăţi democratice, mai inclusive şi mai prospere, a afirmat ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, miercuri, la recepţia de Ziua Independenţei.

Suntem încântați că sunteți aici, să sărbătorim împreună cea de a 247-a aniversare a nașterii Statelor Unite ale Americii, într-un adevărat stil californian, ca în San Diego, onorând istoria, oamenii și diversitatea care au făcut din Statele Unite democrația vibrantă de astăzi. Sunt încântată să mă aflu din nou în București, după 15 ani, pentru a participa la o nouă sărbătoare a Zilei Independenței alături de prietenii noștri români, care ne împărtășesc dragostea pentru libertate, respectul pentru demnitate umană și diversitate și angajamentul nostru pentru pace și securitate. Valorile democratice se află în inima parteneriatului nostru strategic puternic și durabil. România și Statele Unite doresc să construiască societăți democratice, mai inclusive și mai prospere, în care popoarele noastre – și copiii noștri, și copiii lor – să poată înflori și să aibă succes. Aceste valori comune sunt motivul pentru care noi rămânem uniți împotriva atacului neprovocat și groaznic al Rusiei asupra Ucrainei. Împreună cu aliații din NATO, oferim sprijin poporului ucrainean, în aceste vremuri grele. Românii au primit cu brațele deschise, cu ceai și cozonac, milioanele de refugiați ucraineni. Guvernul român oferă Ucrainei un ajutor neprețuit. Generozitatea dumneavoastră este emoționantă și nu va fi uitată. Determinarea României de a fi alături de Ucraina și partenerii din NATO, în apărarea democrației, a păcii internaționale și a securității, este un model pentru noi toți. Agresiunea Rusiei demostrează limpede de ce parteneriatului nostru strategic, tot mai puternic de 25 de ani, este atât de important pentru apărarea și rezistența noastră. Suntem recunoscători României pentru că găzduiește peste 3.000 de militari americani, alături de alte forțe ale aliaților, aici, pe flancul estic al NATO. Această prezență nu doar că ne permite să ne antrenăm împreună, pentru a îmbunătăți capacitățile aliaților, dar ne și ajută să ne asigurăm că granițele României sunt securizate și că putem dormi mai liniștiți. Parteneriatul nostru este, de asemenea, construit pe legături economice puternice între țările noastre, legături care au continuat să se dezvolte. Schimburile comerciale cu România s-au triplat în ultimii 15 ani, ajungând la o valoare de peste 5 miliarde de dolari anual. Numărul companiilor americane prezente aici s-a dublat, ajungând până aproape de 1.000. Suntem mândri că firmele noastre au contribuit la creșterea economică a României, oferind peste 110.000 de locuri de muncă. Multe dintre firmele americane se află alături de noi în această seară, și aș vrea să le mulțumesc pentru contribuția lor vitală la relațiilor noastre bilaterale. O altă parte esențială a Parteneriatului Strategic România-SUA este lunga istorie a relațiilor dintre popoarele noastre. De la George Enescu și Maria Tănase la Louis Armstrong și red Hot Chili Peppers, ne-am bucurat de o serie întreagă de schimburi și cooperare în domeniul artistic, al educației și al afacerilor, care s-au intensificat, în contextul în care lumea noastră a devenit mai interconectată ca niciodată. Beneficiile acestui parteneriat strâns sunt de ambele părți. Statele Unite au beneficiat enorm de talentul românilor. Companiile de tehnologie create de români ca si BitDefender si Ui-Path au devenit o marcă în Statele Unite, și am înțeles că româna este a doua limbă vorbită în sucursalele companiei Microsoft din toată lumea. George Palade, laureat al Premiului Nobel și părintele biologiei celulare, a contribuit la dezvoltarea programului de biologie de la Universitatea din San Diego, California, unde studiază acum fiica noastră. Și fiul nostru a obținut recent o diplomă în informatică de la Universitatea California din Berkeley, care o găzduiește pe românca renumită în toată lumea în domeniul securității cibernetice, profesor Raluca Ada Popa. Vorbind despre California, în această seară sărbătorim orașul meu natal, San Diego, și incredibila sa diversitate, istorie și moșternirea sa bogată. Istoria Californiei este puțin diferită față de cea a Coastei de Est a Statelor Unite. Locul unde am crescut a fost, cândva, casa triburilor nativilor americani, apoi a făcut parte din pământurile cedate de spanioli, apoi a fost teritoriu mexican, înainte să devină stat al SUA, în 1849. Astăzi, San Diego onorează moștenirea primilor săi locuitori, primind cu brațele deschise pe noii veniți și imigranți din toată lumea, inclusiv din România! Având legături puternice cu Mexicul și insulele din Pacific, San Diego este un centru al comerțului, educației, tehnologiei și apărării. Este al doilea oraș ca mărime din California și un loc destul de frumos în care să locuiești. Limba spaniolă este a doua limbă vorbită, și, la fel ca San Diego, multe dintre orașele noastre au denumiri spaniole. Iubim mâncarea mexicană, din care veți gusta și dumneavoastră în această seară. În San Diego, ne face plăcere să mergem pe plajă cu plăcile noastre de surf în ”broscuțe” VW și mașini ”low-rider”, dintre care unele sunt expuse aici, în această seară. Și ascultăm atât muzică rock pe plajă, cât și trupe mariachi, pe care le veți auzi, de asemenea, astă-seară. Acestea fiind spuse, cred că cel mai mare atu al nostru este diversitatea. California pune accent pe acceptarea tuturor, indiferent de originea sau moștenirea și cultura lor. În California, am descoperit că formula respectului și acceptării, în care apreciem contribuțiile fiecărui membru al societății, nu ne aduce doar succesul. Ne aduce și mai multă bucurie! Dați-mi voie să închei cu acest citat din Eleanor Roosevelt, pentru că noi, californienii, privim dincolo, spre restul lumii. Ea a spus : ”Patriotismul adevărat vine din încrederea în demnitatea individuală – libertate și egalitate, nu doar pentru americani, ci pentru toți oamenii”. Suntem, așa cum spune o vorbă californiană, ”Un stat mare pentru visuri mărețe”. Vă mulțumesc, așadar, pentru că sunteți alături de noi, în această seară. Avem atât de multe de sărbătorit în relațiile dintre Statele Unite și România. Sper sincer că vă veți bucura, chiar și doar pentru o seară, de gustul marelui meu stat natal, California”, a spus Ambasadoarea SUA.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *