Iohannis: „Summitul NATO, un succes pentru postura aliată la Marea Neagră. Noua ERĂ a apărării colective oferă României cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga istorie” – VIDEO

Summitul NATO a fost un succes pentru postura aliată pe Flancul Estic și la Marea Neagră, iar noua eră a apărării colective oferă României și cetățenilor săi cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga istorie, a declarat președintele Klaus Iohannis, miercuri, la finalul evenimentului de la Vilnius. Președintele României a anunțat că au fost adoptate noi planuri de apărare ale NATO.

„Deciziile noastre de la acest summit au demonstrat, fără echivoc, soliditatea legăturii transatlantice și unitatea aliată. În ceea ce privește postura NATO de descurajare și apărare în mod cert facem un pas decisiv în direcția consolidării securității aliate. Am adoptat noi planuri de apărare ale NATO, care oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru Flancul Estic, la Marea Neagră, inclusiv pentru România. Pentru orice amenințare de securitate care ar putea afecta România, Alianța are un răspuns pe măsură pregătit”, a declarat Klaus Iohannis.

Ne-am asigurat că există cadrul pentru creșterea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forțe de întărire, dacă situația o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de prepoziționarea de echipamente”, a precizat șeful statului.

El a salutat anunțul Spaniei privind trimiterea de militari în țara noastră.

Am mulțumit tuturor aliaților prezenți în România pentru contribuțiile lor și am salutat anunțul Spaniei de a disloca militari în România. Deciziile luate la summit necesită angajamente financiare pe măsură astfel încât liderii aliați au stabilit nivelul de 2% din PIB pentru apărare ca prag minim de la care pornim. Totodată, am abordat noi posibilități de cooperare în cadrul NATO și în relație cu partenerii Alianței pentru a facilita dezvoltarea de capabilități și a industriei de apărare, demersuri care favorizează inclusiv revitalizarea industriei de apărare din România”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele României a vorbit și despre înființarea centrului de instruire pentru operarea pe avioanele de vânătoare F-16.

„Trebuie să ne întărim și apărarea aeriană. De aceea, am decis să constituim în România, alături de Olanda și de alți parteneri internaționali, un hub regional de antrenament pentru piloții români de F-16, dar acest hub va fi accesibil și pentru piloții aliați, și pentru cei ucraineni”, a menționat Klaus Iohannis.

La finalul acestui summit, pot spune cu certitudine că, pentru postura aliată pe Flancul Estic și la Marea Neagră, a fost un succes. Mesajul principal al acestei reuniuni este acela că NATO s-a modernizat pentru o nouă eră a apărării colective. Aceasta oferă României și cetățenilor săi cel mai înalt grad de securitate și apărare din întreaga istorie”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Ucraina va primi un nou ajutor substanțial 

Ucraina urmează să primească un nou ajutor „substanţial” la summitul NATO de la Vilnius, anunţă directoarea Consiliului Naţional al Securităţii (NSC) pentru Europa Amanda Sloat Preşedintele american Joe Biden şi ceilalţi şefi de stat şi de guverne ai NATO au ”convenit în unanimitate” să ofere Ucrainei un nou ajutor ”substanţial”, anunţă miercuri directoarea Consiliului Naţional al Securităţii (NSC) pentru Europa Amanda Sloat, fără să facă vreo precizare în acest sens, relatează CNN, scrie News.ro.

Alianţa Nord-Atlantică organizează la Vilnius prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, în cursul summitului, după care preşedintele american Joe Biden se întâlneşte cu omologul său ucrainean, iar pe agenda acestei întâlniri bilaterale se află „o susţinere pe termen scurt şi lung a Ucrainei”, anunţă ea.

Joe Biden urmează să susţină miercuri un discurs major de politică externă, despre forţa şi puterea NATO, anunţă Sloat. Joe Biden intenționează să anunțe „un punct culminant al unității aliaților în urma summitului” și că „am reușit să mobilizăm lumea pentru a sprijini poporul ucrainean” la finalul summitului NATO de la Vilnius, relatează Reuters.

Reuters citează un oficial de la Casa Albă, care a declarat că Biden va sublinia că „este important să ne bazăm pe această unitate pentru a aborda alte provocări importante … cum ar fi schimbările climatice, tehnologiile emergente și amenințările la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli”, a declarat oficialul.

Într-un contrast implicit cu fostul președinte Donald Trump, Biden a încercat să facă din Washington de departe cel mai mare contributor financiar și militar al alianței, o forță motrice pentru consolidarea grupului.

Discursul lui Biden este văzut ca o încercare de a-și aduna aliații și de a-și prezenta rolul pe scena mondială înainte de campania sa de realegere din 2024, pe care se așteaptă să se concentreze pe vindecarea diviziunilor din țară și din străinătate.

Șeful NATO: „Ucraina este mai aproape de NATO decât în ​​orice alt moment al istoriei sale!”

Seretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, în momentul de faţă, Ucraina este mai aproape de Alianța Nord-Atlantică decât în ​​orice alt moment al istoriei sale, relatează Rador. Potrivit RBC, oficialul a făcut declaraţia respectivă, miercuri, în marja summitului NATO de la Vilnius, în timpul unei conferinţe de presă la care a participat şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Deciziile luate la Vilnius marchează începutul unei noi pagini în relaţiile dintre NATO şi Ucraina. Astăzi, ne întâlnim ca egali” – a subliniat Stoltenberg. „Aștept cu interes ziua în care ne vom întâlni ca aliați”, i-a spus Stoltenberg lui Zelenski, fără a oferi mai multe detalii despre momentul în care Ucraina va deveni stat membru NATO.

Casa Albă descifrează semnalul pe care îl va primi Moscova la finalul summit-ului NATO

Planul de angajamente pe termen lung pentru securitatea Ucrainei pe care ţările membre G7 îl vor adopta miercuri va arăta Rusiei că timpul nu funcţionează în favoarea ei, a declarat o oficialitate americană, citată de France Presse, conform Agerpres.

„Această declaraţie multilaterală va trimite un semnal important Rusiei în legătură cu faptul că timpul nu este în favoarea sa”, a subliniat consiliera Casei Albe pentru afaceri europene, Amanda Sloat, într-o declaraţie făcută jurnaliştilor prezenţi la summitul NATO de la Vilnius.

Acest plan „va ajuta Ucraina să construiască o armată care să se poată apăra şi să descurajeze orice atac viitor”, cu accent pe „investiţii pe termen lung”, a adăugat ea.

Preşedintele american Joe Biden şi ceilalţi lideri ai G7 – Marea Britanie, Franţa, Canada, Germania, Italia şi Japonia – se vor alătura omologului lor ucrainean, Volodimir Zelenski, miercuri, la finalul summitului NATO de la Vilnius, pentru a anunţa acest pachet de garanţii de securitate.

Ne vom lupta pentru aceasta, garanţii de securitate pentru Ucraina pe drumul ei spre (aderarea la) NATO”, a declarat preşedintele ucrainean la sosirea sa la summitul care se desfăşoară începând de marţi.

Zelenski a reușit să-i enerveze rău de tot pe Joe Biden și oficialii americani

Jurnaliștii americani de la Washington Post susțin că discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reușit să-i enerveze foarte tare pe Joe Biden și restul liderilor americani prezenți la întâlnire. Conform acestor surse, Biden s-a arătat extrem de deranjat din cauza faptului că Zelenski i-a luat la rost pe liderii occidentali pentru că Ucraina nu a fost invitată să adere la NATO. De asemenea, Joe Biden ar fi deranjat din cauza faptului că Zelenski ar fi cerut arme fără a discuta în prealabil.

Consilierul pe probleme de securitate de la Casa Albă, Jake Sullivvan, a spus că Biden va fi „direct” cu Zelenski în timpul întâlnirii lor și va profita de această ocazie pentru a discuta sincer punctele de acord și dezacord în chestiuni precum solicitarea Ucrainei de rachete cu rază lungă de acțiune,

NATO va invita Ucraina să devină membră „atunci când aliații vor fi de acord că sunt îndeplinite condițiile”, a declarat Stoltenberg în timpul conferinței de presă cu Zelenski, reluând un limbaj dintr-un comunicat comun publicat marți.

„Astăzi ne întâlnim de la egal la egal. Aștept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliați”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reafirmat, miercuri, nemulţumirea privind lipsa de angajament din partea NATO, insistând că Ucraina ar fi trebuit să primească perspective clare de aderare, iar, conform unor surse, Grupul G7 va oferi doar angajamente de capabilităţi militare.

Rezultatele summitului NATO sunt bune, dacă ar fi fost şi o invitaţie de aderare la NATO, ar fi fost perfect. Ucraina înţelege că nu poate fi membră NATO în cursul unui război”, a afirmat Volodimir Zelenski în conferinţa de presă organizată alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Referindu-se la presupusul plan al Grupului G7, anunţat marţi de cancelarul german Olaf Scholz, privind oferirea de garanţii de securitate Ucrainei, Zelenski a precizat că ar vrea garanţii privind admiterea în NATO. „Garanţiile de securitate sunt foarte importante pentru poporul ucrainean, dar sunt necesare garanţii adresate Ucrainei spre o aderare la NATO, nu în locul aderării la NATO. Cea mai bună garanţie pentru Ucraina este să fie în NATO. Sunt încrezător că după război Ucraina va fi membră NATO. Vom face tot posibilul în acest sens„, a insistat Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde şi postului France24.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *