Ivan (Digitalizare): „Lucrăm la un ghid pentru prevenirea atacurilor cibernetice în instituții. Statul român nu negociază cu teroriștii și nu ne e frică de nimeni!”
Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a vorbit despre securitatea cibernetică a României, miercuri, la Știrile B1 TV, și susține că „aproape săptămânal lansăm câte un proiect major prin care aducem automatizare în administrația publică” a țării.
Întrebat despre măsurile luate după atacul cibernetic de la Camera Deputaților, ministrul Digitalizării a spus: „Sunt măsuri standard, sunt măsuri normale luate pentru a asigura securitatea cibernetică. În momentul de față, la Camera Deputaților, încă se scanează sistemul pentru a vedea dacă mai sunt urme de cod malware care poate după asta să fie reactivat și să afecteze din nou rețeaua. Din acest punct de vedere, este important prima dată să limitezi accesul pe anumite platforme care pot să aducă acest program malware înapoi în sistem”.
„Plecând mai departe pe prevenție, vreau să spun faptul că am început deja și lucrăm la un document cadru care va fi transmis tuturor administratorilor de sisteme informatice ale statului român, pornind de la ministere, administrație centrală, până la primării de orașe și comune, în care informăm, într-un ghid explicit, clar și simplu, ce trebuie să facă și ce trebuie să nu facă, ca să prevină succesul unui atac cibernetic împotriva rețelei informatice”, a adăugat Bogdan Ivan.
Întrebat dacă au fost identificați atacatorii, el a răspuns: „Din păcate, chiar dacă mi-aș dori, nu pot să vă dau date dintr-o anchetă penală aflată în desfășurare în momentul de față, dar vreau să vă spun că statul român nu negociază cu teroriștii și nu ne e frică de nimeni. Avem instituții foarte puternice, ne facem treaba foarte bine”.
„Chiar astăzi vin de la lansarea unui proiect extrem de important, 20 de milioane de euro pentru automatizarea în administrația publică din România, 18 sisteme pentru fiecare minister sau agenție guvernamentală, de la gestionarea proiectelor din fonduri europene, până la înscrierea copiilor la școală sau grădiniță, până la înscrierea la Bacalaureat, vor fi procesate prin proiecte RPA, care înseamnă automat că roboții vor procesa tot ceea ce înseamnă munca repetitivă pe care astăzi o fac funcționarii tastând date, scriind la tastatură”, a continuat oficialul.
„Este evident că toată această viteză în transformarea digitală a României trebuie să ajungă să producă și efecte clare. Avem banii, lansăm proiecte, aproape săptămânal lansăm câte un proiect major prin care aducem automatizare în administrația publică din România”, a mai spus Bogdan Ivan.