Ivan (Digitalizare): „Mii de fake news-uri au fost eliminate de pe internet”

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Bogdan Ivan a anunţat că au fost eliminate mii de postări cu conţinut înşelător de pe internet, privitor la alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie, şi cele care ar putea să aducă atingere capitalului persoanelor, să îi înşele cu anumite investiţii ori medicament minune.

„În momentul de faţă, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a creat un mecanism inovativ la nivel european, platforma No-Fake, prin care oricine din România poate să transmită către ministerul nostru, iar noi vom transmite automat către platformele mari care gestionează astfel de conţinut potenţialul de conţinut înşelător, atât în perspectiva alegerilor din 9 iunie, cât şi în perspectiva unui conţinut care să aducă atingere capitalului persoanelor, să îi înşele cu anumită investiţie sau medicament minune”, a explicat Bogdan Ivan, joi, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Ivan a adăugat că în platforma instituţiei pe care o conduce sunt 45.000 de accesări, dintre care 836 de raportări.

„Dintre acestea, peste 50% care fac obiectul campaniei au fost deja elimitate din platforme şi peste 3.500 de materiale audio-video care puneau în pericol integritatea alegerilor au fost eliminate până în acest moment. Aproximativ jumătate au fost despre alegeri, iar celelalte au avut un caracter înşelător atunci când vorbim de investiţii financiare care folosesc imaginea unei personalităţi publice sau medicamente miraculoase. Raportarea stabilită la nivelul României este de maximum 60 de minute în intervalul 08.00-22.00, iar ceea ce e colectat noaptea să fie transmis în cel mult 60 de minute. Ca şi timpi de eliminare sunt infinit mai reduşi decâât cei care existau când se făceau raportări directe către platforme. Vorbim de ordinul zecilor de minute”, a conchis Bogdan Ivan.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *