Kovesi s-a dezlănțuit cu anchete în Bulgaria, țară în care a înregistrat eșecuri de proporții

Parchetul European investighează fraude de milioane de euro legate de gazele cu efect de seră în Bulgaria. Într-un anunţ oficial al parchetului condus de Laura Codruţa Kövesi se precizează că în cursul zilei de luni „în Bulgaria au fost efectuate zeci de percheziţii şi acţiuni de investigaţie în cadrul unei anchete privind o posibilă fraudă în legătură cu Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), cu pierderi de milioane de euro pentru bugetele UE şi naţionale”, scrie Rador.

Compania responsabilă cu verificarea nivelului emisiilor de gaze cu efect de seră de la termocentralele din Bulgaria este investigată, pentru că ar fi transmis rapoarte false autorităţilor naţionale competente.

Conform investigaţiei, din anul 2017 şi până în prezent, compania a transmis intenţionat date şi documentaţii false pentru rapoartele anuale privind emisiile de gaze cu efect de seră produse de termocentrale şi sisteme de termoficare din Bulgaria pentru a declara niveluri subestimate de emisii. Pe baza dovezilor, se consideră că declararea unui nivel mai scăzut de emisii a avut drept rezultat pierderi pentru UE şi bugetele naţionale în valoare de milioane de euro, sub forma unor sume neachitate pentru emisiile de gaze cu efect de seră efectiv generate. În plus, aceste acţiuni au avut impact şi asupra calităţii aerului în Bulgaria. În cadrul anchetei, care continuă, au fost efectuate peste 40 de percheziţii şi au fost audiaţi peste 70 de martori.

Circa 150 de poliţişti au participat la percheziţiile efectuate în 11 oraşe din Bulgaria, în colaborare cu Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate (GDBOP) şi Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS).

Ministrul interimar al afacerilor interne, Ivan Demerdjiev, a oferit detalii privind acţiunea Parchetului European în Bulgaria, potrivit Rador. Potrivit lui Demerdjiev, de peste o lună, Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate (GDBOP) şi Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) cooperează cu Parchetul European în legătură cu acţiunea desfăşurată în unele termocentrale din Bulgaria.

Lucrăm de ceva vreme la această problemă, sub coordonarea şi îndrumarea Parchetului European. Sunt mulţumit de nivelul de interacţiune. Există o iniţiativă, care cred că va fi finalizată în curând, de a semna un acord cu Parchetul European pentru a reglementa şi mai bine relaţiile noastre. Nu pot intra în detalii, acestea vor fi oferite de Parchetul European, la finalul tuturor acţiunilor”, a precizat Demerdjiev.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *