Lege intrată în vigoare: Amenzile rutiere vor putea fi contestate și la judecătoria de domiciliu a șoferului

Lege nouă pentru șoferi. Începând de astăzi, 27 iulie, amenzile rutiere vor putea fi contestate și la judecătoria de domiciliu a șoferului. De acum, șoferii nu vor mai fi obligați să conteste sancțiunea pe raza unde contravenția a fost săvârșită, așa cum prevede legea.

Legea 254/2023, publicată luni în Monitorul Oficial și care intră în vigoare pe 27 iulie 2023, vizează modificarea Codului Rutier. Legea stabilește o competență alternativă de soluționare a plângerilor legate de contravențiile rutiere, potrivit avocatnet.ro.

„Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede noua lege.

„În epoca tehnologiei și a digitalizării, o asemenea normă nu poate fi decât binevenită, reducând cel puțin poluarea pricinuită de transportul unora dintre contravenienți înapoi la «locul faptei» pentru «dreapta judecat㻓, se arată în expunerea de motive a proiectului care acum s-a transformat în lege.

Din aprilie 2022, potrivit Legii 107/2022, atunci când vine vorba despre plângerile contravenționale, cu excepția celor rutiere, acestea puteau fi introduse și la judecătoria de domiciliu a contravenientului, nu doar la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *