Licitație de 74 milioane de euro la IGSU: Dotări pentru intervenții la inundații
IGSU – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă intenționează să achiziționeze între 20 până la 40 de autospeciale destinate intervențiilor în caz de inundații. Achiziția se va face în baza unei licitații publice. Pentru achiziția autospecialelor de intevenție, IGSU are la dispoziție un buget total de 74.458.361 de euro la care se adaugă TVA. Pentru această achiziție, IGSU va beneficia de fonduri europene. Licitația a fost lansată pe platforma guvernamentală SICAP. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 9 aprilie.
Potrivit anunțului de licitație, ofertele vor fi analizate din perspectiva îndeplinirii a mai multor tipuri de criterii. Astfel, componenta financiară, de preț, va avea o pondere de 50%. Încă 20% va fi acordat pentru perioada de garanție care pornește de la minimum trei ani. Diferența de 30% din punctajul alocat va fi dată de componenta tehnică a ofertelor.De exemplu, debitul grupului de pompare va fi punctat cu 15% din. Conform cerințelor din documentația de achiziție, autospecialele trebuie să aibă o capacitate de pompare de minim 1.200 m.c/oră, la o presiune de minim 12 bari. Înălţimea de pompare va constitui 15%, Este vorba despre diferenţa de nivel de la nivelul grupului de pompare la înălţimea maximă de refulare.
De asemenea, prin contract, pentru fiecare autospecială achiziționată, contractantul va asigura pregătirea a minim cinci persoane nominalizate de autoritatea contractantă.
Potrivit documentației de achiziție, inundațiile sunt fenomene naturale ce nu pot fi prevenite din timp. În acest context, dat fiind că numeroase comunități umane se află în zone inundabile, autoritățile trebuie să fie capabile să intervină pentru a salva bunurile și viețile umane. Drept care, prin această achiziție se dorește reducerea consecințelor provocate de astfel de catastrofe.
„Inundaţiile sunt fenomene naturale care nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, unele activităţi umane (cum ar fi numărul tot mai mare de aşezări umane şi de bunuri economice aflate în zone inundabile, precum şi reducerea capacităţii de retenţie naturală a apei prin exploatarea terenurilor) şi schimbările climatice contribuie la creşterea probabilităţii survenirii inundaţiilor şi a impactului negativ al acestora.
Astfel, se vizează reducerea consecinţelor negative ca urmare a inundaţiilor, în special pentru sănătatea şi viaţa persoanelor, mediu, patrimoniu cultural, activitatea economică şi infrastructura asociată cu inundaţiile, prin achiziţionarea unor autospeciale pentru intervenţiile la inundaţii”, prevede documentația de achiziție.