Linie de fabricație de mașini de luptă pentru infanterie: România va produce blindate de 3 miliarde de euro – VIDEO
România dă lovitura și va produce blindate de 3.000.000.000 euro. Ce model ar putea fabrica? România produce deja blindate grele Piranha 5 și acum se pregătește să deschidă o linie de fabricație pentru mașini de luptă pentru infanterie (MLI).
Totul după ce se finalizează programul de înzestrare (un contract în valoare de aproape 3 miliarde de euro) cu astfel de mașini de luptă lansat de Ministerul Apărării Naționale. Nu se știe încă ce blindat MLI va ajunge la militarii români, dar este cert că pentru contract „se luptă” modelul ASCOD al americanilor de la General Dynamics European Land Systems, blindatul Redback produs de sud-coreenii de la Hanwha și Lynx al germanilor de la Rheinmetall. Toate aceste modele sunt blindate moderne, iar surse militare susțin că vom avea de-a face cu o competiție strânsă. ASCOD, de exemplu, poate fi echipat cu diverse sisteme de arme. El poate fi dotat cu un tun Mauser MK 30/2 de 30 milimetri și o mitralieră MG3 7.62×51 milimetri. Blindatele ASCOD sunt deja în dotarea Spaniei, Austriei și Marii Britanii, arată newsweek.ro.
La rândul lui, Redback are o greutate de 42 de tone și ca armament dispune de un tun de 30 milimetri Mk44 Bushmaster, dar și de rachete Spike LG2 ATGM. Are un echipaj format din trei operatori și poate transporta opt militari gata de luptă.
În fine, mai avem modelul care Lynx cântărește până la 38 de tone, are un echipaj format tot din trei operatori și poate transporta nouă militari. Este dotat cu o turelă cu tun Rheinmetall Wotan 35 milimetri, iar ca armament secundar dispune de o mitralieră sau de lansatoare de rachete Spike. Acest model este fabricat deja de Ungaria și Ucraina.
În prezent, militarii dispun de MLI-84 și varianta modernizată MLI-84M „Jderul”. Cea din urmă dispune o turelă cu tun de 25 mm Oerlikon și lansator cu două rachete antitanc Spike pentru a putea angaja în luptă și unități inamice blindate.
Ca unitate de producție pentru viitoarele MLI-uri ale Armatei Române o opțiune de luat în seamă ar fi Uzina Mecanică București unitate care produce deja Piranha 5 și are experiență în domeniu.