MAI propune o economie la buget de aproximativ 600 de milioane de lei, de la posturile neocupate, bunuri şi servicii

Ministerul de Interne propune o economie la buget de aproximativ 600 de milioane de lei, în contextul planului de reducere a cheltuielilor cerut de premierul Nicolae Ciucă. Bugetul Ministerului de Interne este pe 2023 de 26 miliarde lei, 56% reprezentând cheltuieli de personal şi 22% pentru pensii şi asistenţă socială.

Surse liberale au precizat că în cazul Internelor, sunt două categorii de reduceri de cheltuieli, fie la personal, unde instituţia are un deficit, sau la bunuri şi servicii. În urma discuţiilor privind pensiile speciale, 5.000 de oameni s-au pensionat, au precizat sursele citate.

Ministerul de Interne a propus o diminuare cu 200 de milioane lei, la bunuri si servicii, economiile urmând să fie făcute la deplasări, utilităţi. Pe cheltuielile de personal ar fi vizate posturile care nu sunt ocupate încă, unde MAI poate face o reducere de aproximativ 300 de millioane lei, estimativ.

Ministrul de Interne a cerut, potrivit surselor, o analiză în privinţa orelor suplimentare, ca în locul plăţii acestora să se dea zile libere angajaţilor, Ministerul de Finanţe urmând să dea un răspuns ce economie s-ar face cu o astfel de măsură.

Ministerul Educaţiei, în schimb, nu are un spaţiul bugetar pentru tăieri de cheltuieli şi va dori o suplimentare a bugetului la rectificarea din luna septembrie, în contextul în care în perioada următoare urmează să se angajeze 1.200 de consilieri şcolari, la care instituţia nu poate renunţa.

În schimb, ministerul Digitalizării a găsit resurse pentru o reducere cu 160 de milioane de lei şi va opera şi o reducere de personal de 20 sau 30 de posturi.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *