MApN și MAE, reacții vehemente. Rușii au lovit din nou un port aproape de România – VIDEO

În noaptea de 16 august, rușii au atacat de două ori regiunea Odesa cu drone kamikaze. Unul dintre porturi a fost din nou atacat, potrivit RBC Ucraina, care îl citează pe Oleg Kiper, șeful OVA Odesa. Potrivit acestuia, obiectivul principal al rușilor a fost din nou portul și infrastructura de cereale din sudul regiunii Odesa. Potrivit surselor rusești, portul vizat ar fi fost Izmail. Alte surse vorbesc și despre portul Reni.

Ca urmare a atacului, unul dintre porturile de pe Dunăre a fost lovit. Au fost avariate depozitele și grânarele. Salvatorii Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență au stins rapid incendiile care au izbucnit din cauza bombardamentelor. Nimeni nu a fost rănit în urma atacului.

Sunt recunoscător tuturor celor care, ascultând avertismentele privind pericolul, au coborât în adăposturi și au rămas în locuri sigure în această noapte. După cum vedeți, acest lucru este foarte important, pentru că, din fericire, nu există morți sau răniți”, a declarat Kiper.content-image

În această noapte, Forțele Aeriene au avertizat cu privire la amenințarea atacurilor cu rachete și drone, astfel că a fost declarată o alertă aeriană în Ucraina. Ulterior, OVA Odesa a raportat că explozii au răsunat în districtul Izmail, unde se află portul de pe Dunăre . Apărarea antiaeriană a acționat. Apărătorii ucraineni au distrus 13 drone kamikaze de fabricație iraniană în regiunile Odesa și Mykolaiv.

Vă reamintim că, după ce s-a retras din „acordul privind cerealele”, Rusia atacă infrastructura portuară și cerealieră a Ucrainei. În special, porturile din regiunea Odesa au fost atacate. În plus, rușii au atacat în mod repetat portul Izmail, care este situat în apropierea graniței cu România.

content-image

„Încălcări flagrante ale legislației internaționale”

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, reacționează la atacurile lansate de ruși asupra unor porturi ucrainene de pe Dunăre. Aceasta acuză Rusia că pune în pericol securitatea alimentară globală.

Condamn ferm atacurile repetate ale Rusiei asupra oamenilor nevinovați, a infrastructurii civile, inclusiv a silozurilor de cereale din porturile ucrainene Reni și Izmail. Prin aceste încălcări flagrante ale legislației internaționale, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară globală și siguanța navigației în Marea Neagră”, scrie Luminița Odobescu pe Twitter.

Porturile ucrainene Reni și Ismail ar fi fost atacate pe parcursul nopții. Informațiile nu sunt confirmate în mod oficial, însă reprezentanții autorităților române vorbesc despre bombardamente care au fost auzite în porturile de la Dunăre. Porturile Reni și Ismail sunt foarte aproape de granița României.

Potrivit unor surse din cadrul Căpităniei Galați, pe parcursul nopții de marți spre miercuri, de la navele aflate în zonă nu a venit nicio informație. Nimeni nu a raportat nimic, dar la Reni s-au auzit bombardamente între 2.00 și 4.00, a confirmat sursa. În ceea ce privește navele românești, sursa susține că în zonă sunt vapoare care nu au raportat nimic ceea ce înseamnă că, probabil, nu au fost afectate.

Informații neconfirmate arată că un atac cu drone a vizat și portul Ismail. Din toate relatările și din semnalele primite la Reni a fost ceva între 2.00 și 4.00, și la Ismail a fost ceva dimineață, a precizat sursa. Autoritățile ucrainene au confirmat atacul de la Dunăre. Mai multe depozite și silozuri de cereale au fost avariate în timpul atacurilor rusești asupra portului ucrainean de pe Dunăre, a anunțat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, pe Telegram. Autoritățile ucrainene au mai anunțat că nu sunt victime, însă nu au spus dacă portul atacat mai funcționează, potrivit Reuters.

Reacția MApN la atacul asupra porturilor Reni și Izmail

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că a întărit măsurile de vigilenţă şi monitorizează în permanenţă spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, în cooperare cu structurile NATO, după atacurile cu drone împotriva porturilor Izmail şi Reni. De asemenea, structurile Ministerului Apărării Naţionale care asigură monitorizarea spaţiului aerian nu au identificat ameninţări de natură militară la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României, mai precizează instituţia.

„Cu privire la atacurile executate în dimineaţa zilei de 16 august de forţele armate ale Federaţiei Ruse împotriva infrastructurii portuare din porturile ucrainene Ismail şi Reni, Biroul de presă al MApN face următoarele precizări: Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate în mod repetat de forţele armate ale Federaţiei Ruse împotriva zonelor locuite de populaţia civilă şi elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei. Războiul de agresiune declanşat de forţele ruse împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a transmis ministerul într-un comunicat oficial.

MApN precizează că „în ceea ce priveşte atacurile cu drone, efectuate în cursul nopţii trecute, împotriva infrastructurii porturilor dunărene Ismail şi Reni, situate în apropierea graniţelor României, structurile Ministerului Apărării Naţionale care asigură monitorizarea spaţiului aerian nu au identificat ameninţări de natură militară la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”.„

Ministerul Apărării Naţionale a întărit măsurile de vigilenţă stabilite conform planurilor naţionale şi aliate şi monitorizează în permanenţă spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, în cooperare cu structurile NATO, acţionând pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic şi descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat”, mai arată comunicatul.

Porturile ucrainene Reni și Ismail ar fi fost atacate pe parcursul nopții. Atacul de la Reni a fost filmat de români din Galați, după cum se poate vedea în înregistrarea de mai jos.

Atacurile aeriene ruseşti asupra sudului Ucrainei au avariat în cursul nopţii silozuri de cereale şi depozite într-unul dintre porturile fluviale de pe Dunăre, o facilitate cheie pentru transportul de cereale, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Odesa.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *