Medicina militară navală din România, 125 de ani de evoluție și dezvoltare

Statul Major al Forțelor Navale a marcat vineri, 9 iunie, 125 de ani de tradiții ai medicinei militare navale din România, printr-o festivitate care a avut loc la Constanța. Evenimentul, găzduit de Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, a reunit invitați din partea structurilor medicale ale Ministerului Apărării Naționale, foști angajați care au lucrat în domeniul medical al Forțelor Navale, precum și întregul personal medical care își desfășoară activitatea în structurile Forțelor Navale Române.

Medicina militară navală a reprezentat de-a lungul timpului un pilon important în asigurarea sănătății personalului, contribuind la menținerea operaționalității Forțelor Navale Române și la protejarea vieții pe mare. Începuturile medicinii militare navale în România pornesc din anul 1898, când, prin publicarea în Monitorul Oficial a Legii pentru organizarea Marinei Militare Române, apare oficial, pentru prima dată, încadrarea cu medici și personal sanitar. De-a lungul timpului, această ramură distinctă a medicinei militare s-a dezvoltat și a evoluat, adaptându-se nevoilor și cerințelor moderne ale marinei militare. Medicina militară navală din țara noastră a urmat aceeași traiectorie a dezvoltării tehnologiei și științei medicale, implementând cele mai avansate metode și tehnici în diagnostic, tratament și prevenție.

Medicina militară navală asigură asistență medicală calificată în orice situație, de la răni sau boli minore, la intervenții chirurgicale complexe. Personalul medical naval este pregătit să facă față unor situații de urgență, fie că este vorba de intervenții pe nave sau în porturi, în timpul misiunilor sau în situații de dezastru, fiind specializat în medicina de urgență, medicina hiperbară și în alte domenii conexe.

De asemenea, medicina militară navală contribuie la menținerea sănătății personalului ambarcat, prin programe de prevenție și de control a bolilor, iar personalul medical desfășoară activități de vaccinare, monitorizează starea de sănătate a echipajelor și implementează măsuri de igienă pentru prevenirea îmbolnăvirilor, aspect care contribuie la menținerea capacității operaționale a Forțelor Navale. Totodată, medicina militară navală are un rol important în cercetarea și dezvoltarea în domeniul sănătății marinărești. Studiile și cercetările realizate de către personalul medical din Forțele Navale contribuie la îmbunătățirea cunoștințelor medicale și la dezvoltarea de noi tehnologii și de metode terapeutice, adaptate nevoilor personalului navigant.

Cei 125 de ani de evoluție ai medicinei militare navale din România reprezintă o perioadă de dezvoltare și de progres în asigurarea sănătății personalului din Forțele Navale Române și în menținerea capacității operaționale a acestei categorii de forțe din Armata României, pentru îndeplinirea misiunilor primite. Cu acest prilej aniversar, urez tuturor celor care își desfășoară activitatea în acest domeniu, precum și personalului medical, în rezervă, în retragere sau pensionar, care a contribuit la dezvoltarea medicinei militare navale de-a lungul timpului, multă sănătate, realizări personale și profesionale, precum și tradiționala urare marinărească Bun cart înainte! La mulți ani!”, a transmis șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, participanților la evenimentul de la Constanța.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *