Ministrul Gorghiu, la CSM: „NU rezonez cu ideea de protest! Justiția este un serviciu public!”

Nu rezonez cu ideea de protest. Justiția este un serviciu public, justiția trebuie să servească cetățeanul”, spune miercuri ministrul Justiției, Alina Gorghiu, în timp ce în Parlament se dezbătea eliminarea pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților.

„În Senat se votează legea pensiilor de serviciu, în timp ce eu sunt aici (la CSM n.r.) – ăsta este, cred eu, un mesaj important pe care îl dau sistemului judiciar că îmi doresc să menținem punțile de comunicare, că îmi doresc un dialog consolidat și că îmi doresc să găsim soluții pentru fiecare problemă”, declară ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

În opinia ei, votul va fi unul în favoarea acestei reforme.

Vom vedea cine și în ce măsură va decide să formuleze sesizări la Curtea Constituțională și las dreptul Curții Constituționale, așa cum e firesc, să se pronunțe, nu-mi permit să avansez vreo predicție”, a adăugat Alina Gorghiu.

De asemenea, ea a reiterat că nu rezonează cu ideea de protest: „Justiția este un serviciu public, justiția trebuie să servească cetățeanul, iar toate problemele cred că se pot discuta prin dialog”.

În cadrul unei întâlniri avute luni la PÎCCJ, la inițiativa secției de procurori a CSM și a procurorului general, și la care au participat procurorii-șefi ai DNA și DIICOT și procurori din țară, s-a decis continuarea formelor de protest hotărâte în Adunările Generale ale procurorilor.

CSM tună și fulgeră după reforma pensiilor speciale

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea privind pensiile de serviciu adoptat astăzi a fost modificat succesiv în fața comisiilor Camerei Deputaților și Senatului, având o formă total diferită de cea avizată favorabil cu observații și introduce noi condiții care nu au fost supuse dezbaterilor, transmite Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Având în vedere adoptarea de către Senatul României a proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă dezacordul faţă de maniera în care Parlamentul României a înţeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, prin adoptarea de măsuri cu consecințe iremediabile asupra independenței justiției şi statutului magistratului. În procesul legislativ nu a existat un dialog instituțional onest între puterea legislativă și puterea judecătorească, în sensul că nu a fost solicitat un aviz real al Consiliului cu privire la forma adoptată a proiectului de lege. Puterea legislativă a trimis Consiliului o altă formă a proiectului de lege, care a fost avizată favorabil cu observații prin Hotărârea plenului nr. 187 din 22.12.2022. Proiectul de lege adoptat astăzi a fost modificat succesiv în fața comisiilor Camerei Deputaților și Senatului, având o formă total diferită de cea avizată favorabil cu observații și introduce noi condiții care nu au fost supuse dezbaterilor și cu privire la care nu a fost emis avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, proiectul de lege transmis inițial și adoptat de prima cameră sesizată – Senatul României, nu prevedea nicio condiție de vârstă pentru pensionare, ci doar reglementa vechimea minimă în profesie. Prin lipsa unei cooperări loiale, Parlamentul României a ignorat principii constituţionale, asumându-și generarea unor vădite consecinţe negative la nivelul întregului sistem de justiție. În calitate de garant constituțional al independenței justiției, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că astfel de modificări legislative ar trebui să se bazeze pe un dialog autentic care să includă toate puterile statului pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a asigura statul de drept, independența justiției și previzibilitatea legii”, transmite CSM.

Legea pensiilor speciale, trecută și la Cameră

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea prin care se vor elimina anumite categorii de pensii speciale. Legea a făcut un adevărat maraton: a fost adoptată de Senat, în această dimineață, apoi a ajuns la Comisia de Muncă din Camera Deputaților și apoi direct la plenul Camerei Deputaților. Legea a fost, practic, adoptată în doar câteva ore. Legea a fost adoptată cu 209 pentru, 27 împotrivă.

Potrivit documentului, actul normativ are în vedere calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, acest proiect, care a revenit la Senat pe motiv că au fost aprobate mai multe amendamente care „generează deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată anterior de Camera superioară.
Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *