Ministrul Tîlvăr a semnat contracte de finanțare ale unor proiecte în infrastructura sanitară a MApN
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și ministrul sănătății, Alexandru Rafila, au semnat joi, 20 aprilie, la sediul Spitalului Universitar de Urgență Militar „Carol Davila”, o serie de contracte de finanțare ale unor proiecte de investiții în infrastructura de sănătate folosind instrumentele Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR).
„Participăm, astăzi, la un eveniment important pentru noi toți – militari și civili deopotrivă: demararea unor proiecte de construire de infrastructură de sănătate – spitale și pavilioane medicale reprezintă o investiție pe care statul român o face pentru viitor, folosind instrumentele Planului Național de Reziliență și Redresare”, a spus ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, care a apreciat că investiția în sănătate eprezintă o invesție în viitorul acestei națiuni. „Sănătatea, educația, apărarea sunt elemente-cheie care contribuie la dezvoltarea generală a țării, a economiei, a infrastructurii celorlalte domenii ale societății noastre, pe fundamente solide și sustenabile”, a accentuat ministrul apărării naționale.
De asemenea, ministrul a subliniat faptul că cele 11 spitale militare din țară oferă servicii medicale de înaltă calitate nu doar militarilor, ci oricărui cetățean, și că datele statistice arată, an de an, că încrederea pacienților români în spitalele noastre militare este la un nivel foarte ridicat.
„Urez mult succes echipelor manageriale ale spitalelor care beneficiază de proiectele semnate astăzi – spitale militare și civile și le asigur că așteptările noastre în ceea ce privește performanțele lor cresc, evident, din acest moment”, a spus Angel Tîlvăr.
Ministrul apărării naționale a făcut cunoscut că MApN va căuta să valorifice și oportunitățile oferite de mecanismele de finanțare europeană pentru dezvoltarea de proiecte în beneficiul structurilor militare, acolo unde există potențial de eligibilitate. „Avem o echipă dinamică și ambițioasă la nivelul MApN, pe care vreau să o felicit pentru perseverența și competența dovedite în gestionarea acestui domeniu”, a concluzionat ministrul Tîlvăr.
Documentele semnate permit finanțarea de construcții noi cu aproximativ 400 de milioane de lei, în cadrul Componentei 12 – Sănătate, aferentă PNRR, la patru spitale militare din țară – Spitalul Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” din Pitești, Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja”, din Craiova, Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu și Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov.
Toate aceste investiții vor asigura servicii medicale la cele mai înalte standarde militarilor şi civililor care activează în Ministerul Apărării Naţionale, rezerviştilor Armatei României, militarilor aliați aflați în misiuni în țara noastră, precum şi pacienților civili.
La Spitalul Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” din Pitești va fi construit un pavilion nou de chirurgie posttraumatică a cărui valoare se ridică la aproximativ 111 milioane de lei (cu TVA), din care alocarea de la bugetul de stat este în sumă de aproape 4,7 milioane de lei.
Noi pavilioane politraumă vor fi ridicate la Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja”, din Craiova – unde valoarea investiției se ridică la 52 milioane lei (2,6 milioane fiind cofinanțarea de la bugetul de stat), la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu, cu o investiție totală de 97 milioane de lei, din care cofinanțarea națională este aproape 5 milioane de lei, și la Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov, unde vor fi alocate 135 de milioane de lei, cu o cofinanțare de 6,7 milioane de lei, toate valorile fiind cu TVA.
Noile pavilioane vor putea asigura servicii medicale pentru circa 33.000 de pacienți anual.