NATO impune Ucrainei restricții militare: Poate folosi doar pe propriul teritoriu avioanele F16 care îi vor fi donate

Ucraina poate folosi avioanele de luptă F-16 care urmează să fie donate de Danemarca şi Olanda doar pe propriul teritoriu, a declarat luni ministrul danez al Apărării, Jakob Ellemann-Jensen, potrivit Reuters, conform Agerpres.

Duminică, Danemarca şi Olanda au anunţat că vor furniza Ucrainei avioane F-16, primele şase urmând să fie livrate în jurul Anului Nou.

Donăm arme cu condiţia ca acestea să fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucrainei. Şi nu mai departe de atât”, a spus Ellemann-Jensen, potrivit agenţiei de presă Ritzau. „Acelea sunt condiţiile, fie că este vorba de tancuri, avioane de luptă sau altceva„, a spus el.

Danemarca va livra 19 avioane în total. Olanda are 42 de avioane F-16 disponibile în total, dar încă nu a decis dacă toate vor fi donate. Tot duminică, preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat că avioanele vor întări apărarea antiaeriană a Ucrainei şi vor ajuta la contraofensiva acesteia împotriva forţelor ruse.

Rusia a condamnat luni decizia Danemarcei şi a Regatului Ţărilor de Jos de a dona Ucrainei avioane de luptă F-16, avertizând că această acţiune va escalada conflictul, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Faptul că Danemarca a decis acum să doneze 19 avioane F-16 Ucrainei duce la escaladarea conflictului”, a declarat ambasadorul rus Vladimir Barbin într-un comunicat citat de agenţia daneză de presă Ritzau.

Ascunzându-se în spatele unei premise că Ucraina însăşi trebuie să determine condiţiile pentru pace, Danemarca încearcă cu acţiunile şi cuvintele ei să lase Ucraina fără altă opţiune decât să continue confruntarea militară cu Rusia”, a adăugat el.

Potrivit ministrului danez al apărării Jakob Ellemann-Jensen, Ucraina poate folosi avioanele F-16 donate doar în interiorul propriului teritoriu. „Acestea sunt condiţiile, fie că este vorba de tancuri, de avioane de luptă sau altceva”, a notat el.

Danemarca va livra 19 avioane în total. Olanda are 42 de F-16 disponibile în total, dar încă nu a decis dacă toate vor fi donate. Duminică, preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat că avioanele vor întări apărarea antiaeriană a Ucrainei şi vor ajuta la contraofensiva împotriva forţelor ruse.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *