NATO și SUA, apel la unison: Aderarea Ucrainei la Alianță, pe ordinea de zi din iulie! Germania se OPUNE, Rusia a luat foc

Subiectul aderării Ucrainei la NATO şi al garanţiilor de securitate va fi „un subiect important pe ordinea de zi” la summitul NATO din iulie, care va avea loc la Vilnius, a declarat joi şeful alianţei militare, Jens Stoltenberg, aflat în vizită la Kiev, în timp ce preşedintele ucrainean a insistat pentru o dată fermă de aderare, relatează CNN. Răspunzând la întrebările reporterilor în timpul unei conferinţe de presă, Jens Stoltenberg a spus că ştie că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va ridica la summit „problema apartenenţei şi a garanţiilor de securitate” pentru ţara sa.

Viitorul Ucrainei este în NATO. Toţi aliaţii sunt de acord cu acest lucru”, a spus Stoltenberg, evitând totuşi să ofere un orizont de timp pentru aderare. Oficialul a precizat însă că se aşteaptă ca aliaţii NATO „să fie de acord să consolideze în continuare pachetul NATO pentru Ucraina” la summitul din iulie şi a spus că „locul de drept al Ucrainei este în NATO”.

Dar principalul obiectiv al alianţei este acum „să se asigure că Ucraina învinge”, a subliniat Stoltenberg.

Întrebat despre reuniunea de vineri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, aşa-numitul format Ramstein, la care Stoltenberg va participa, şeful NATO a spus că se aşteaptă ca aliaţii „să facă noi anunţuri privind sprijinul militar concret pentru Ucraina”.

Stoltenberg a mai declarat că a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre o „iniţiativă de sprijin multianual”, care ar ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele şi doctrinele din epoca sovietică la „standardele NATO”. Acest lucru ar „asigura o interoperabilitate deplină cu alianţa”, a adăugat Stoltenberg.

Şeful NATO a spus că, din februarie anul trecut, aliaţii au livrat Ucrainei un sprijin de peste 150 de miliarde de euro, inclusiv 65 de miliarde de euro ca ajutor militar.

Aliaţii livrează acum mai multe avioane, tancuri şi vehicule blindate”, a adăugat Stoltenberg. „NATO este alături de voi astăzi, mâine şi atât timp cât va fi nevoie”, le-a transmis ucrainenilor secretarul general al NATO.

La rândul său, preşedintele Zelenski a reluat apelurile către Stoltenberg de a legitima legăturile dintre Ucraina şi NATO, spunând că vizita sa este un semn că Alianţa este pregătită să înceapă un nou capitol în relaţia cu Kievul.

„Ucraina se menţine puternică şi îşi vede viitorul în liberate deplină, eliberându-ne ţara de ocupantul rus”, a declarat el. „Această vizită a secretarului general este prima de la începutul războiului total. Noi o tratăm ca pe un semn că Alianţa este pregătită să înceapă un nou capitol în relaţiile sale cu Ucraina şi să ia noi decizii”, a spus Zelenski.

El a subliniat că nu există „nicio barieră obiectivă” în calea deciziilor politice privind invitarea Ucrainei în NATO, mai ales după aderarea Finlandei.

„Este imposibil să ne imaginăm securitatea în spaţiul nord-atlantic fără Ucraina”, a Zelenski. El a cerut totodată o dată fermă de aderare, spunând că ucrainenii vor să ştie când „vor fi în NATO”.

„Avem nevoie de ceva mai mult decât tipul de relaţie pe care o avem acum”, a arătat Zelenski. „Vom fi în Alianţă, credem că este o garanţie a securităţii Ucrainei şi o garanţie concretă. Dar, în timp ce aşteptăm aderarea şi nu suntem membri, vrem să avem garanţii foarte concrete de securitate aprobate la Vilnius, dacă există o oportunitate de a face acest lucru, atunci noi vom fi pregătiţi”, a arătat liderul de la Kiev.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că toți aliații NATO au convenit asupra faptului că Ucraina va deveni membru al Alianței, însă principala temă este, acum, victoria în conflict a Kievului asupra Moscovei.

În Germania are loc un summit pe tema sprijinului acordat în continuare Ucrainei. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina trebuie să intre în NATO, iar sprijinul pentru această țară va continua să vină.

„Lumea întreagă vede ceea ce am reușit împreună. Armata ucraineană rezistă, cu capabilități și curaj. După mai bine de un an de agresiune și înșelăciune rusă, acest grup este mai unit ca oricând și mai global ca niciodată, iar sprijinul nostru acordat forțelor libertății în Ucraina este încă puternic și real”.

Toți aliații NATO au fost de acord ca Ucraina să devină membră a organizației, a afirmat secretarul general Jens Stoltenberg. Declarația a fost făcută vineri, înaintea unei reuniuni a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, la baza aeriană Ramstein din Germania.

Stoltenberg le-a spus reporterilor că, odată ce războiul din Ucraina se va încheia, Kievul trebuie să aibă „mijloacele de descurajare pentru a preveni noi atacuri”.

El a mai spus că, în prezent, principalul obiectiv este să se asigure că Ucraina învinge Rusia.

Germania îi transmite lui Stoltenberg că nu susține aderarea Ucrainei la NATO

Germania spune că nu este momentul potrivit pentru a discuta despre intrarea Ucrainei în NATO. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că nu este momentul potrivit pentru ca alianța militară NATO să decidă asupra aderării Ucrainei.

Ușa este deschisă, dar nu este momentul să decidem asta acum”, a spus Pistorius într-un talk show de joi seară, adăugând că opțiunea nu poate fi discutată serios în contextul în care războiul este încă în desfășurare, scrie dw.com.

Ministrul a spus că NATO trebuie să cântărească „cu atenție” orice pas către includerea Ucrainei în alianță. „Trebuie să te decizi cu capul limpede”, a spus el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că membrii NATO au fost de acord că Ucraina ar trebui, în cele din urmă, să se alăture alianței. Vorbind înaintea reuniunii grupului de contact al apărării al Ucrainei la baza aeriană Ramstein din Germania, el a spus că principalul obiectiv este să se asigure că țara se poate apăra împotriva Rusiei. Guvernul Germaniei a transmis vineri, ca reacţie la afirmaţiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că, deocamdată, nu a decis să susţină eventuala admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.

Vineri, Jens Stoltenberg și-a nuanțat declarația: „Sigur că nu poate şti nimeni când se încheie sau cum se va încheia acest război, dar ştim că atunci când se va încheia acest război, trebuie să ne asigurăm că nu se va repeta, că Rusia nu va putea continua să atace, că nu va lansa din nou un război împotriva Ucrainei şi că nu va perturba din nou securitatea europeană. Deci, avem nevoie de discuţii despre cadrul de securitate, avem nevoie de o discuţie despre aderare, dar mesajul meu a fost că, în primul rând, Ucraina are rolul său corespunzător în NATO, aliaţii au fost de acord, dar atenţia se concentrează acum pe a ne asigura că Ucraina câştigă”.

Germania vrea să discute vineri cu aliații săi despre desfășurarea unităților de apărare aeriană Patriot în Slovacia și Polonia, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului German al Apărării.

Un raport al grupului de presă Funke a spus anterior că Germania intenționează să-și mute unitățile de apărare aeriană Patriot din cele două țări la sfârșitul acestui an, deoarece Bundeswehr încearcă să-și optimizeze resursele militare limitate. Raportul spune că desfășurarea sistemelor de apărare antirachetă Patriot în Polonia se va încheia până în iunie, în timp ce cea din Slovacia va fi eliminată treptat până la sfârșitul anului.

În ianuarie, Germania a desfășurat sistemele de apărare antirachetă Patriot în Polonia după un atac cu rachetă pe teritoriul polonez în noiembrie, într-un efort de a ajuta la securizarea spațiului său aerian.

Germania a desfășurat sistemul Patriot în Slovacia în martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. Germania intenționează acum să furnizeze Slovaciei două sisteme de apărare aeriană Mantis până în octombrie pentru a consolida apărarea flancului estic al NATO.

Kremlinul a explodat după ce Stoltenberg a anunțat că Ucraina e gata să fie primită în NATO

NATO îşi continuă politica de „atragere” a Ucrainei în blocul euroatlantic, dorind să o „absoarbă”, a declarat vineri Kremlinul, citat de EFE şi Interfax. „NATO continuă să-şi arate esenţa agresivă despre care am vorbit chiar înainte de începerea operaţiunii militare speciale. În mod evident, Alianţa îşi continuă linia de atragere şi de absorbţie a Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său de presă zilnic.

Peskov a comentat astfel declaraţiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a subliniat în timpul vizitei sale joi la Kiev că „viitorul Ucrainei este în familia euro-atlantică’‘ şi că toţi partenerii din NATO agreează faptul ca Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice.

În acelaşi timp, principalul obiectiv în prezent este „bineînţeles, să ne asigurăm că Ucraina învinge” şi că preşedintele rus Vladimir Putin „nu câştigă războiul”, deoarece „fără o Ucraină suverană şi independentă nu are rost să discutăm despre aderare”, a declarat vineri Jens Stoltenberg în marja reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina de la Ramstein, în Germania.

Despre această ameninţare potenţială (aderarea Ucrainei la NATO) preşedintele nostru (Vladimir Putin) a vorbit cu mult timp înaintea începerii operaţiunii militare speciale”, a afirmat Peskov. De aceea, potrivit Kremlinului, declaraţiile actuale din cadrul Alianţei nu fac decât să dovedească faptul că decizia privind începerea intervenţiei în Ucraina a fost „corectă” din punctul de vedere al intereselor Rusiei şi al necesităţii de a-şi asigura securitatea.

„Avem de-a face cu un bloc agresiv care vede ţara noastră ca pe un inamic şi ne subminează securitatea”, a spus Peskov, referindu-se la NATO. Alianţa Nord-Atlantică a afirmat în repetate rânduri că „nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia”, subliniind că acţiunile Moscovei, inclusiv invazia în Ucraina, sunt cele care încalcă dreptul internaţional şi subminează securitatea europeană.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *