NOUL COD SILVIC Fenomenul tăierilor ilegale de păduri. Ministerul Mediului: „Avem în implementare proiecte foarte ambițioase și România va avea cel mai bun sistem de urmărire”

Invitat la PSNews, Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a vorbit despre fenomenul tăierilor ilegale de arbori din pădurile României. Banciu a detaliat, în acest context, și ce va conține Noul Cod Silvic.

„Da, România are păduri. Vă pot asigura că România are păduri și vom mai avea păduri. Sunt probleme în România. Nu o să ascund niciodată problemele pe care le avem, însă fenomenul tăierilor ilegale este un fenomen care a descrescut în ultimii ani. Investim sume semnificative prin PNRR. Avem în implementare proiecte foarte ambițioase și chiar cred, fără să exagerez, că România va avea cel mai bun sistem de urmărire a materialelor lemnoase. Utilizăm cele mai bune tehnologii, sateliți, camere video, trasabilitate de la pădure până la prima punere pe piață și în depozite și vom reduce semnificativ acest fenomen care îngrijorează pe bună dreptate pe mulți români. România are 7 milioane de hectare de pădure și, din fericire, comparativ cu alte state, chiar din Europa, pădurile noastre, pentru că au speciile naturale cel mai bine adaptate, nu sunt la fel de mult afectate de incendii de pădure sau de fenomene extreme, cum vedem în sudul Europei. Acum discutăm de incendiile din Canada, dar în urmă cu 1 an discutam despre incendiile din Grecia, unde aceste arborete, aceste păduri devin o sursă de risc în momentul în care seceta extremă nu mai permite ecosistemelor naturale să supraviețuiască”, a declarat Ionuţ Sorin Banciu.

Aș spune că nu este un fenomen mare. Dacă cineva vă dă o cifră exactă a tăierilor egale sau a volumului recoltat ilegal nu face decât să exagereze sau să facă o interpretare personală, pentru că, la fel ca și în alte domenii unde există activitate ilegală ilicită, putem identifica o parte din fenomen. În acest moment, fără să am niște cifre exacte actuale, volumul se ridică undeva  în jur de 200.000 m³/an raportat la o cifră exploatată legal de 20 de milioane m³. Bineînțeles că nu poate garanta nimeni că acesta este fenomenul real, însă denumirea de tăiere ilegală include mai multe aspecte. În primul rând, tăierea ilegală poate însemna furt de material lemnos, poate însemna modificarea unor acte de punere în valoare. Lucrăm în acest moment, ceea ce este foarte important. Avem o strategie națională pentru păduri în care unul dintre obiectivele importante este stoparea tăierilor ilegale. Este în lucru, chiar în ultimă fază. Avem un grup de experți de la două universități și un institut de cercetare cu care lucrăm un nou Cod Silvic care va veni să întărească toate aceste reguli. Un consiliu la care am lucrat împreună cu procurori, cu toate instituțiile care au atribuțiuni de pază și în care ne asigurăm că măsurile de combatere a tăierilor ilegale și prevenția, dar și infracțiunile, penalitățile care se vor aplica după ce aceste fapte sunt identificate, vor descuraja și vor reduce acest fenomen. Există sancțiuni de toate categoriile, confiscări de material lemnos, penalități, amenzi, infracțiuni care vor descuraja și mai mult acest fenomen. Dincolo de asta, ce este important este transparența. Dacă oamenii pot vedea pe aplicația Inspectorul Pădurii orice camion cu lemne care trece și pot interoga o bază de date și cineva le răspunde pe 112 dacă transportul este legal sau ilegal și se poate trimite operativ o echipă de control acolo, cred că oamenii vor prinde încredere în acest sistem și practic mai mulți ochi asupra pădurilor îi vor descuraja pe cei care încă mai au curajul să fure lemn”, a mai declarat secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *