Noul proiect antidrog: Dacă poliţiştii prindeau pe cineva cu 1 kg de „sare de baie” la el trebuia să-l lase liber. Acum poate face închisoare

Deputatul PSD Bogdan Gruia, inițiatorul proiectului pentru testarea antidrog în școli, a declarat pentru PSNews.ro faptul că noua lege nu vrea să schimbe Codul Penal, ci să-l completeze. „Până acum, dacă polițiștii întâlneau pe cineva care avea un kilogram de sare de baie la el trebuia să îl lase liber. După această modificare legislativă au acest drept”, a precizat social-democratul.

Proiectul nu modifică Codul Penal pentru că acolo sunt foarte bine reglementate aceste infracțiuni. Nu schimbăm noi Codul Penal pentru că vorbim de cu totul altă lege. Vorbim doar de faptul că, până acum, organele statului nu aveau legislație, pentru că atunci când întâlneau pe cineva care avea un kilogram de <<sare de baie>> la el trebuia să îl lase liber. Nu puteau să îl pedepsească, să propună arestarea sa preventivă și trimiterea în judecată pentru o pedeapsă cu închisoare. După această modificare au acest drept”, a declarat deputatul PSD Bogdan Gruia.

Bogdan Gruia a depus inițial un proiect de lege care prevedea că polițiștii pot face controale inopinate în școli, licee și universități la solicitarea conducătorilor unităților de învățământ ori a inspectoratului școlar județean și pot testa aleatoriu elevii prin teste de salivă. Ulterior, după ce a realizat că testele din salivă pot da erori în proporție de 30%, inițiatorul a anunțat că va modifica proiectul, astfel încât să fie testate „suprafețe și inclusiv ape, deșeuri care pleacă din instituțiile de învățământ”.

Etnobotanicele de tip „sare de baie“ poartă denumirea ştiinţifică de mefedronă, substanţă ilegală în mai multe state UE, printre care şi România. Conform unei informări din 2010 a Comisiei Europene, mefedrona este un stimulent ale cărui efecte fizice sunt comparabile cu cele produse de ecstasy sau cocaină, scrie ziaruldeiasi.ro. Substanţa se vinde pe Internet şi în magazine de produse etnobotanice sub forma de praf, dar şi de capsule sau tablete. „Efectele specifice ale mefedronei sunt greu de evaluat, pentru că aceasta se utilizează în principal în combinaţie cu substanţe precum alcoolul şi alte stimulente. Se consideră că mefedrona are efecte fizice similare altor droguri stimulante, în special ecstasy. Cu toate acestea, durata de acţiune relativ scurtă a mefedronei, care determină administrarea unor doze repetate, este mai apropiată de cea a cocainei. Anumite elemente sugerează că aceasta ar putea fi utilizată ca alternativă la stimulentele ilegale, că prezintă un risc ridicat de abuz şi că poate cauza dependenţă“, se arată în informarea citată.

În UE au fost semnalate zeci de cazuri de deces provocate de mefedrona, la alte zeci de europeni morţi detectându-se post-mortem substanţa mefedronă. Produsul mai poartă şi denumirile de demetilmetcatinonă, „meow-meow“, „Miaow“, „MMCAT“, „Special gold – sare“, „Pulse – pulbere“, „Spice Dia­mond“ sau „miau-miau“ în limba română. „Sărurile de baie“ provoacă senzaţii de alertă, euforie, excitabilitate, stimulare sau logore.

Consumul etnobotanicelor de acest tip poate duce la sângerare nazală, halucinaţii, probleme de circulaţie, erupţii, anxietate, paranoia, halucinaţii, pierderea capacităţii de concentrare, pierderea memoriei de scurtă durată, tahicardie, anxietate, depresie, hiperhidroză, bruxis. Mefedona se trage dintr-un ingredient găsit în planta halucinogenă Catha edulis din Africa de Sud. Cathinonul, ingredientul activ din planta Khat, este ilegal. Potrivit Centrului Regional de Pre­venire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, anul trecut, 493 de ieşeni au fost internaţi de urgenţă în urma consumului de substanţe psihoactive, două treimi dintre aceştia fiind minori. În plus, 120 de copii au consumat droguri de risc sau mare risc, iar 59 au inge­rat medicamente psihotrope şi substanţe volatile.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *