Nume grele din politică pe buzele traficanților de influență din dosarul Otopeni: Tudose, Mitrea, Rareș, Grindeanu, Dragnea, Hunor, Dâncu, Firea
Numele mai multor politicieni cu greutate apar în dosarul DNA privind șpăgile de zeci de milioane de euro de la Aeroportul Otopeni.
În Ordonanța DNA de începere a urmăririi penale față de George Alexandru Ivan, fostul director general al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), sunt mai multe stenograme cu discuții între inculpați despre șpăgi de zeci de milioane de euro pentru prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale de pe aeroport. De asemenea, în discuții inculpații vorbeau despre influența pe care ar avea-o asupra mai multor politicieni.
În convorbiri sunt vehiculate nume precum Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu, toți prim-vicepreședinți PNL, dar și liderul PSD Marcel Ciolacu ori Sorin Grindeanu (PSD), ministrul Transporturilor, informează G4Media.
Potrivit altei interceptări, Cătălin Lăscuț, patronul de la Millenium Pro Design (firma care operează duty-free-urile) și Saadeh Hardan, patronul Dnata (firma cu restaurantele), au discutat și despre pretinsa influență la SRI pe care ar avea-o pentru prelungirea contractelor de închiriere. Nu se știe, însă, cât de reală era influența lor la nivelul SRI.
G4Media precizează că nici unul dintre politicieni nu sunt surprinși în interceptări și nu există dovezi în Ordonanță că aceștia ar fi intervenit pentru prelungirea contractelor de la aeroport.
Șpăgi de zeci de milioane de euro pentru prelungirea contractelor de închiriere a magazinelor de pe Aeroportul Otopeni
Amintim că, potrivit DNA, afaceristul Cristian Bălan și George Alexandru Ivan, fost director la Compania Națională Aeroporturi București, i-ar fi cerut lui Cătălin Lăscuț, patronul de la Millenium, 22 de milioane de euro. În schimb, Bălan și Ivan i-ar fi promis lui Lăscuț că-l ajută să își prelungească contractele de închiriere de pe aeroport, inclusiv prin intervenții la ministrul Transporturilor.
Contractele de închiriere a magazinelor duty-free de pe aeroportul Otopeni cu firma Millenium Pro Design expiraseră la finalul anului trecut și au fost prelungite cu încă șase luni. Pentru asta, inculpații au pus la bătaie șpăgi de zeci de milioane de euro.
Sumele vehiculate pentru prelungirea cu încă cinci ani a contractelor sunt de ordinul zecilor de milioane de euro în condițiile în care, spune DNA, doar în 2019 profitul net declarat al firmei Millenium Pro Design a fost de 5 milioane de euro, iar cifra de afaceri – aproape 90 de milioane de euro.
Potrivit documentului DNA, fostul director al CNAB, George Dorobanțu, și patronul de la Dnata, libanezul Saadeh Hardan, au formulat denunțuri la DNA și au colaborat cu procurorii, chiar purtând tehnică de interceptare asupra lor la discuțiile cu ceilalți. Dorobanțu, de exemplu, a depus pe 19 iulie 2022 un denunț împotriva lui Maricel Păcuraru, patronul postului Realitatea Plus.
În stenograme, inculpații pretind că, dacă la rotativa guveramentală Ministerul Transporturilor ar reveni PNL, li s-ar prelungi contractele pe 10 ani. Ei spun că dacă ministru ar fi Rareș Bogdan, ar fi chiar mai avantajați, pentru că l-ar pune director la CNAB chiar pe fostul director George Ivan. Alte nume pe care le vehiculează privind Ministerul Transporturilor sunt Gheorghe Flutur sau Iulian Dumitrescu.
Pe de altă parte, ei au spus că dacă la rotativă ajunge premier europarlamentarul PSD Mihai Tudose, ar fi în în beneficiul lor, dat fiind că Felix Rache (cu care discutaseră), vicepreședintele CJ Buzău, este omul lui Tudose.
De precizat că, potrivit Adevărul, procurorii au redat discuţii dintre George Ivan şi Hardan Saadeh, în care se face referire la Rareş Bogdan. Ivan și Saadeh vorbesc despre aproapierea lui Rareș Bogdan de Cristian Bălan, şi el anchetat în dosar, precum și despre disponibilitatea PNL-istului de a-l ajuta pe omul de afaceri.
Procurorii au mai făcut referire la o întâlnire între Hardan Saadeh şi Cristian Bălan din iulie 2022, în care Bălan spune că „este apropiat de Rareş Bogdan, vicepreşedintele PNL, menţionând inclusive anumite afaceri în care acesta este implicat”.
Până la rotativă, însă, inculpații au avut grijă să-l vadă pe șeful de cabinet al ministrului Sorin Grindeanu (PSD), Cristi Anton (”fratele meu”, după cum se exprima Cătălin Lăscuț) și cu vicepreședintele CJ Buzău, fostul jurnalist Felix Rache. Acesta este chiar interceptat în dosar. Rache era considerat de inculpați un apropiat al secretarului de stat din ministerul Transporturilor, Bogdan Mîndrescu, considerat ”omul lui Ciolacu”, notează G4Media.
Inculpații ar fi vrut astfel să-i influențeze pe ministrul Grindeanu și pe secretarul de stat Bogdan Mîndrescu, ca să le prelungească contractele de închiriere. Inculpații pretind că Grindeanu ar fi încercat să ”împace și capra și varza” cu prelungirea contractelor pe încă 6 luni.
De asemenea, potrivit stenogramelor, Cătălin Lăscuț, patronul de la Millenium, a pretins că a discutat inclusiv cu Marcel Ciolacu, președintele PSD, despre prelungirea contractelor de închiriere, dar ar fi fost refuzat pentru că ar fi existat informări „nasoale” de la un serviciu secret despre Millenium.