O avalanșă a distrus cabana Capra. Operațiune de salvare: ISU intervine cu șenilate – 60 de persoane au fost blocate – VIDEO

Pentru evacuarea celor 60 persoane rămase izolate în Cabana Capra, ca urmare a avalanșelor produse în zonă, au fost dislocate două șenilate de la ISU Vâlcea și ISU Olt și un UTV de la ISU Dâmbovița, anunță ISU Argeș, potrivit Mediafax. În cursul nopții trecute, pe DN7C, km.106-107, în zona cabanei Capra, a avut loc o avalanșă de zăpadă, în urma căreia au fost avariate mai multe autoturisme și aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană, a anunșat Poliția Argeș.

DN 7C este închis traficului, de la km. 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar și prin indicator și barieră, la km. 104. Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere se vor lua măsurile legale în consecință.

O avalanşă de mari dimensiuni s-a produs, sâmbătă seară, în Munţii Făgăraş, valul de zăpadă lovind cu putere cabana Capra, unde a produs pagube şi acoperind maşini aflate în parcarea cabanei care este situată în apropierea Transfăgărăşanului, la aproape 1600 de metri altitudine. Informaţia a fost făcută publică de o organizaţie care monitorizează avalanşele şi care precizează că nu există victime, ci doar pagube materiale, scrie news.ro.

O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei. Nu sunt victime dar sunt pagube materiale atât la cabană precum şi mai multe maşini avariate”, anunţă, pe Facebook, Avalanşe în Carpaţi, ONG care monitorizează fenomenul avalanşelor în munţii Carpaţi.

Şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, a comentat la postarea celor de la Avalanşe în Carpaţi, precizând că avalanşa care a lovit cabana a venit dinspre pârâul Pisica.

Sunt probabile și alte avalanșe

De asemenea, Serviciul Naţional Salvamont a confirmat informaţiile făcute publice de către acest ONG. „Cum ninsorile şi vântul continuă este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montana de sub 2000 de metri, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, precizează salvamontiştii.

Oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş au precizat că nu au fost solicitaţi să intervină în urma unui astfel de incident. Conform sursei citate, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari în zona Şaua Doamnei (Curmătura Balii). Un buletin nivometeorologic emis vineri anunţa că, până duminică seară, este risc mare de avalanşă, cotat cu patru din cinci, în munţii Făgăraş, Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi în Masivul Bucegi.

Circulație închisă pe un tronson de autostradă și mai multe drumuri naționale

Circulaţia este închisă duminică dimineaţă pe un tronson al A1, în jud. Sibiu, şi pe alte două tronsoane de drumuri naţionale din judeţul Buzău. Traficul este restricţionat pentru maşini de mare tonaj pe alte trei sectoare de drum din Buzău. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, este închisă circulaţia pe următoarele tronsoane de drumuri:

– A1 Sibiu – Deva, tronsonul Boiţa – Cunţa, judeţul Sibiu;

– DN 22 Râmnicu  Sărat, judeţul Buzău  – limita cu judeţul Brăila;

– DN 2B municipiul Buzău – limită judeţul Brăila.

Pe DN 2 Mărăcineni – Oreavul, judeţul Buzău şi ieşire din municipiul Râmnicu Sărat – limită cu judeţul Vrancea, se circulă dirijat, controlat, cu antemergător.

TRAFIC RESTRICŢIONAT (autovehicule cu masa mai mare de 7,5 tone);

– DN 22 limită judeţul Buzău – municipiul Brăila;

–  DN 2B limită judeţul Buzău – municipiul Brăila.

TRAFIC RESTRICŢIONAT (autovehicule cu masa mai mare de 3,5 tone):

– DN 2C Costeşti, judeţul Buzău – limită cu judeţul Ialomiţa.

Sunt semnalate precipitaţii sub formă de ninsoare pe raza judeţelor Alba, Bacău, Buzău, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Sibiu şi Vrancea, iar în judeţul Brăila sunt sectoare de drumuri unde partea carosabilă este alunecoasă din cauza poleiului.

RECOMANDĂRI:

Poliţiltii recomandă şoferilor să se informeze cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să se  deplaseze şi să îşi echipeze maşina corespunzător.

Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Dacă partea carosabilă este alunecoasă ori acoperită cu zăpadă, reduceţi considerabil viteza pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare este mult mai mare. Nu bruscaţi comenzile autovehiculelor, ci folosiţi frâna de motor pentru încetinire! Pentru evitarea blocajelor de trafic, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule staţionate şi permiteţi accesul utilajelor de deszăpezire! Înainte de a pleca în călătorie, asiguraţi-vă rezerve de carburant, apă şi hrană şi luaţi în considerare amânarea deplasărilor nonurgente pe perioada manifestărilor meteorologice periculoase!”, transmite Centrul Infotrafic din IGPR.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *