O nouă escocherie bancară ia cu asalt telefoanele. ATENȚIE la mesajul: „S-a efectuat un transfer în contul dvs”!
Mesajele false care anunță „S-a efectuat un transfer în contul dumneavoastră” au devenit instrumentul preferat al atacatorilor pentru a păcăli victimele să dea click pe linkuri periculoase. Phishing-ul, o tehnică prin care atacatorii se dau drept entități de încredere – fie persoane, instituții bancare sau agenții guvernamentale – rămâne una dintre cele mai răspândite metode de fraudă online.
Recent, compania ESET, un lider în domeniul software-ului de securitate cibernetică, a tras un semnal de alarmă pe rețelele sociale privind o campanie de phishing care vizează în mod special clienții băncii BBVA, scrie În această schemă, victimele primesc un e-mail aparent urgent, în care li se comunică că „A fost efectuat un transfer în contul dumneavoastră pentru suma de 11.384 de euro. Facturile se află în documentul atașat”. Documentul atașat, însă, este de fapt un vector de infectare.
Compania avertizează că niciun document necunoscut nu trebuie descărcat sau deschis. În momentul în care utilizatorul încearcă să dezarhiveze fișierul atașat, un script malițios este activat. Acesta folosește o extensie dublă pentru a părea un simplu PDF, dar, odată lansat, descarcă un al doilea fișier care instalează un software de acces la distanță (Remote Access Trojan). Astfel, atacatorii pot prelua controlul asupra computerului victimei și pot accesa toate informațiile personale stocate pe dispozitiv.
Experții în securitate cibernetică subliniază importanța vigilenței atunci când primiți mesaje care cer acțiune rapidă. „Fiți atenți la mesajele urgente. Când vi se spune să acționați imediat, cel mai bine este să verificați mai întâi autenticitatea solicitării și să analizați cu atenție expeditorul”, avertizează specialiștii.
De asemenea, recomandările includ:
- Evitarea accesării linkurilor necunoscute sau suspecte;
- Nu descărcați și nu deschideți atașamente de la expeditori necunoscuți;
- Verificați întotdeauna sursa mesajului, în special în cazul comunicărilor care par urgente sau alarmante;
- Folosiți soluții antivirus și programe de securitate actualizate;
- În cazul în care aveți suspiciuni, contactați direct instituția bancară pentru confirmare.