Pentagonul a dat aprobare: România primește sisteme de rachete antinavă. Prețul – Peste 200 de milioane de dolari. Rachetele vor fi gata în 2028

Pentagonul a atribuit companiei americane Raytheon un contract de 208 milioane de dolari pentru producția de rachete antinavă destinate României. Dacă vor fi alese toate opțiunile, prețul va sări de 217 milioane. Potrivit contractului, rachetele trebuie să fie gata în 2028.

Companiei Raytheon Missiles & Defense i s-a atribuit un contract de rachete maritime cu preț fix de 208.736.138 USD pentru Sistemul Român de Apărare Coastă. Acesta include opțiuni care, dacă sunt alese, vor duce valoarea totală la 217 milioane USD”, a transmis Pentagonul, potrivit Naval News.

Astfel, Raytheon, în colaborare cu norvegienii de la Kongsberg vor furniza României sisteme de apărare de coastă cu rachete antinavă. Potrivit presei norvegiene, ar fi vorba despre două sisteme, care includ rachetele propriu-zise, patru rampe de lansare mobile și două centre de comandă.

Lucrările vor fi efectuate în Kongsberg, Norway (60%), Tucson, Arizona (34%), Schrobenhausen, Germany (2%), Raufoss, Norway (1%), și în alte zone câte cel puțin 1% (3%).

Amintim că, în mai anul trecut, Guvernul României a semnat un acord cu Forțele Navale ale SUA pentru achiziționarea Sistemului Defensiv de Coastă cu Rachete Antinavă (NSM CDS) produs de Raytheon. Rachetele ar trebui să fie gata în 2028, conform contractului.

Sistemele NSM sunt printre cele mai avansate din lume și se află deja în dotarea armatelor americană, norvegiană și poloneză. Ele permit lovirea de ținte maritime și terestre și au o rază de acțiune de peste 185 de kilometri.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *