Percheziţii în Constanţa şi Călăraşi, la o grupare suspectată că aducea cocaină din Guyana Franceză prin intermediul unor cărăuşi

Poliţiştii şi procurorii au făcut 20 de percheziţii în judeţele Constanţa şi Călăraşi, la o grupare suspectată de trafic de droguri. Suspecţii ar fi adus cocaină din Guyana Franceză şi ar fi transportat-o, prin intermediul unor cărăuşi, în Olanda, Franţa si România. 12 persoane au fost reţinute.

La data de 6 aprilie 2023, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa, au efectuat 20 de percheziţii domiciliare, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, finanţarea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, a unui imobil pentru consumul ilicit de droguri de mare risc, proxenetism şi furt calificat”, a transmis, vineri, Poliţia Română.

Sursa citată a precizat că au fost făcute 17 percheziţii, în judeţul Constanţa, 3 în judeţul Călăraşi şi au fost puse în executare 18 mandate de aducere.

„Acţiunile desfăşurate în dosarul penal au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat care era format din 15 membri. Din cercetări a reieşit că, în luna ianuarie 2022, în judeţul Constanţa, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, format iniţial din 3 persoane, la care ulterior, ar fi aderat alte 12 persoane”, a transmis Poliţia Română.

Membrii grupului ar fi procurat cocaină din Guyana Franceză şi ar fi transportat-o, prin intermediul unor cărăuşi, în Olanda, Franţa si România, pentru a fi vândută către consumatori.

În luna aprilie 2022, în urma cooperării poliţienesti cu autorităţile din Franţa, pe aeroportul Orly, din Paris, a fost identificat unul dintre cărăuşi, în timp ce transporta peste 1 kilogram de cocaină, pe relaţia Guyana Franceză – Paris – Olanda – România. S-a reţinut că 4 dintre membrii grupării ar fi racolat 5 femei, în scopul determinării sau înlesnirii practicării prostituţiei în România, Germania, Austria, Elveţia şi Belgia”, a mai precizat sursa citată.

Patru dintre membrii grupului infracţional ar fi săvârşit 3 infracţiuni de furt calificat

De asemenea, 4 dintre membrii grupului infracţional ar fi săvârşit 3 infracţiuni de furt calificat, sustrăgând sume de bani din casa de bani, dar şi alte bunuri dintr-o societate comercială, din judeţul Constanţa, precum şi 2 furturi de mărfuri din tiruri.

După declanşarea acţiunii, s-a solicitat emiterea unui nou mandat de percheziţie, având ca obiect un container, aflat în incinta Portului Constanţa Sud-Agigea şi în interiorul căruia au fost descoperite bunuri electrocasnice şi de îmbrăcăminte noi, a căror provenienţă nu a putut fi justificată. În urma percheziţiilor efectuate, au mai fost ridicate aproximativ 50 de grame cocaină, 18.000 de euro, 35.000 de lei, 1.200 de dolari, bunuri destinate cântăririi, porţionării şi ambalării drogurilor, 31 de telefoane mobile, 39 de cartele SIM, un laptop, înscrisuri şi alte bunuri cu valoare probatorie”, au mai precizat anchetatorii.

În urma probatoriului administrat, procurorul de caz a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, faţă de 12 dintre persoanele bănuite, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, finanţarea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, a unui imobil pentru consumul ilicit de droguri de mare risc, proxenetism şi furt calificat.

În cursul zilei de astăzi, 7 aprilie, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă a 12 bănuiţi, pentru 30 de zile şi arestarea în lipsă a altor 3 bănuiţi, care se sustrag urmăririi penale”, a mai precizat sursa citată.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *