Percheziții în mai multe locații: Aproape 330 de tone de tutun neprelucrat, introdus ilegal din Bulgaria în România

Un număr de 23 de percheziţii au fost desfășurate miercuri și joi într-un dosar care vizează transporturi ilegale de tutun neprelucrat. Investigaţiile vizează mai mulţi cetăţeni români şi bulgari care, începând cu anul 2022, au organizat şi introdus pe teritoriul României 64 de transporturi ce au avut ca obiect 328.780 kilograme de tutun neprelucrat, în scopul prelucrării acestuia în diferite unităţi clandestine.

Sunt vizate 64 de transporturi de tutun care veneau din Bulgaria. Ulterior tutunul era prelucrat în instalaţii ilegale din mai multe judeţe ale ţării, susțin procurorii.

În cursul zilelor de 16 şi 17 august 2023, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul PÎCCJ – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, organele de urmărire penală din cadrul Poliţiei de Frontieră Române şi lucrătorii specializaţi din cadrul Jandarmeriei Române au pus în aplicare un număr de 23 de mandate de percheziţie domiciliară într-o cauză în care se efectuează cercetări.

Procurorii anchetează mai multe infracțiuni:

producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă;

deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, cu excepţia celor deţinute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, tutun de fumat peste 1 kg, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri,

produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri;

ruperea de sigilii;

fals în înscrisuri sub semnătură privată;

trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Potrivit procurorilor, gruparea infracţională livra tutunul din Bulgaria către România, folosind documente justificative pentru mărfuri ce atestau în fals că mărfurile au beneficiari externi, în scopul creării unor circuite comerciale fictive care să inducă în eroare autorităţile de aplicare a legii sau prin eludarea formalităţilor de control la frontieră.

Astfel, s-a stabilit că tutunul a fost livrat către beneficiari din zona judeţelor Ilfov, Călăraşi şi Doj, ulterior fiind prelucrat în unităţi clandestine, ambalat şi distribuit pe teritoriul întregii ţări prin intermediul unor platforme de e-commerce. Consecutiv percheziţiilor efectuate au fost identificate importante cantităţi de tutun prelucrat şi neprelucrat, instalaţii utilizate la prelucrarea acestuia şi alte mijloace de probă utile cauzei”, transmit procurorii.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *