Peste 150 de avioane de luptă din țări NATO participă la exerciții militare în nordul Europei

SUA, Regatul Unit, Franța organizează ample exerciții militare la care participă 150 de avioane de luptă. Acestea au început, luni, în Finlanda, Suedia și Norvegia, au transmis forțele aeriene finlandeze. În cele trei țări nordice manevrele urmează să dureze aproximativ două săptămâni, conform autorităților finlandeze, fiind ultima țară care a intrat în NATO și conduce operaţiunea „Arctic Challenge”, scrie Adevărul.

„Exerciţiile au început. Prima noastră rotaţie este în desfăşurare”, a declarat colonelul Henrik Elo, din forţele aeriene finlandeze.

După ce a început invazia rusă în Ucraina, țara nordică a încetat neutralitatea forțată și a aderat la NATO.
Exercițiul Arctic Challenge se organizează o dată la doi ani de țările nordice, începând din 2013, iar în acest an reunește 14 țări, dintre care 12 membre NATO, Suedia și Elveția.

Exericițiu va lua sfârșit pe 9 iunie, iar avioanele care participă sunt F-35 americane, F-16 daneze și olandeze, F-18 finlandeze și elvețiene, Gripen ale Suediei, Rafale și Mirage ale Franței.

„Este cel mai mare organizat până acum”, a subliniat colonelul Henrik Elo.

Avioanele vor staționa în nordul Norvegiei, Suediei, Finlandei, dar și în baza finlandeză Pirkkala-Tampere.
Acest exercițiu va avea loc în același timp cu reuniunea miniștrilor de externe din NATO, organizată la Oslo, dar și cu vizita secretarului de stat american Antony Blinken în Finlanda, care se va desfășura pe 1 și 2 iunie.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *