Polițiști locali din București acuzați că au închis ochii, pe bani, la abateri în trafic sau legate de protecţia mediului

Patru polițiști locali din cadrul Poliției Locale a Sectorului 1 din Capitală au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind inculpați într-un dosar care vizează infracțiuni de luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu și fals intelectual. Ei sunt suspectați că primeau sume cuprinse între o sută și două sute de lei, sau alte foloase, pentru a nu constata anumite contravenții prevăzute în Codul Rutier sau abateri la legislația de mediu. În dosar sunt suspectate și alte persoane care au dat mită pentru a scăpa de amenzi.

Ancheta derulată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a demarat în urma unei sesizări primite la Parchet de la reprezentanţii Poliţiei Locale Sector 1 Bucureşti în 12 iulie 2023, sesizare în care reprezentanţii instituţiei reclamau presupuse fapte de corupţie săvârşite de angajaţi ai instituţiei.

„În perioada mai 2023 – februarie 2024, 12 poliţişti locali din cadrul Poliţiei Locale Sector 1 au fost implicaţi în săvârşirea mai multor infracţiuni de luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu şi fals intelectual, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul circulaţiei şi la regimul legislaţiei privind protecţia mediului. Astfel, patru dintre poliţiştii locali au dobândit calitatea de inculpat şi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la dare de mită, complicitate la luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum şi fals intelectual, iar alţi opt poliţişti sunt cercetaţi în calitate de suspect pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu”, informează, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Ancheta arată că cei patru inculpaţi pretindeau şi primeau sume de bani cuprinse între 100 şi 200 de lei sau alte foloase pentru a nu constata săvârşirea unor contravenţii ori pentru a aplica sancţiunea avertismentului în locul amenzii, consemnând date nereale sau omiţând să consemneze toate datele în procesele-verbale de constatare a contravenţiei, potrivit news.ro.

„De asemenea, în momentul în care erau abordaţi de persoane care primeau înştiinţări prin care proprietarul autoturismului era invitat la sediul Poliţiei Locale Sector 1 pentru a comunica datele de identificare a celui care a condus şi implicit care a săvârşit contravenţia de staţionare neregulamentară pentru a fi sancţionat, unii dintre inculpaţi îşi determinau colegii prezenţi la sediul Poliţiei Locale Sector 1 să aplice în toate cazurile sancţiunea avertismentului, fără o analiză obiectivă a contravenţiei săvârşite, fiind vorba de cei opt poliţişti locali cercetaţi în calitate de suspect pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu”, precizează procurorii.

În dosar mai multe persoane au calitatea de suspect, fiind urmărite penal pentru infracţiunile de dare de mită şi cumpărare de influenţă. Este vorba despre contravenienţi care apelau la serviciile poliţiştilor locali pentru a scăpa de amenzi.

Joi, cei patru poliţişti locali inculpaţi pentru infracţiuni de corupţie au fost plasaţi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, ei având interdicţia de a exercita profesia.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *