Polițiștii locali ar putea primi dreptul de a folosi camere video de corp, fără acordul persoanelor vizate

Și polițiștii locali, alături de cei rutieri sau de frontieră, vor putea folosi, pentru a îndeplini atribuţiile de serviciu, camere video de corp, după cum apare într-un proiect legislativ ce a trecut tacit la Senat, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal stabilit pentru asta. Utilizarea acestor camere video, cunoscute și sub numele de body worn camera (camere corporale, în engleză) ar veni în sprijinul activităţilor şi competenţelor poliţiștilor locali.

Legea 155/2010 a poliției locale ar putea fi modificată în următoarea perioadă, potrivit proiectului de lege ce se-ndreaptă acum, pentru dezbatere și votul decisiv, către Camera Deputaților, astfel încât aceștia să poate folosi un nou instrument în desfășurarea activității zilnice. Este vorba de introducerea posibilității de a purta camere video de corp. Astfel, după cum apare în viitoarea lege, „în scopul realizării atribuţiilor de serviciu, activităţilor de prevenire şi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, acţiunile poliţistului local în spaţii publice pot fi înregistrate cu mijloacele foto-audio-video din dotare, fără consimţământul persoanelor vizate”, arată Avocatnet.ro.

Până acum, spre deosebire de Poliția Națională, Poliția Locală nu dispunea de cadru legal care să-i permită utilizarea de astfel de dispozitive. Colectarea de date prin intermediul sistemului audio-video de corp ale polițiștilor locali, precum și stocarea informațiilor obținute erau considerate încălcări ale reglementărilor GDPR.

Noul proiect mai trebuie să fie adoptat la Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *