Predoiu (MAI), în lumea lui: „Construim o societate în care nimeni să nu poate fi niciodată cumpărat, vândut sau exploatat!”
Cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane, marcată anual la 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne subliniază importanța acestei date pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la consecințele grave ale traficului de persoane. Această infracțiune internațională afectează milioane de oameni din întreaga lume, fiind un flagel care încalcă drepturile fundamentale ale omului. Tema propusă în acest an, „Fiecare victimă a traficului de persoane contează, nu lăsa pe nimeni în urmă!”, atrage atenția asupra evoluțiilor și tendințelor perturbatoare ale traficului de persoane și solicită un angajament mai puternic din partea guvernelor, autorităților de aplicare a legii, serviciilor publice și societății civile. Eforturile guvernului trebuie să se axeze pe prevenirea, identificarea și sprijinirea victimelor traficului de persoane, afirmă ministrul Cătălin Predoiu.
Această problemă complexă și transfrontalieră implică mobilitatea și flexibilitatea grupărilor de criminalitate organizată, ceea ce face ca lupta împotriva traficului de persoane să fie o prioritate pentru comunitatea internațională, europeană și națională. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că angajamentul său și al Ministerului este unul ferm și asumat cu responsabilitate în fața românilor și a partenerilor internaționali. Abordarea acestui fenomen trebuie să fie complexă, implicând analiză științifică, parteneriate sociale solide și acțiuni instituționale adaptate la schimbările din teren.
Protecția victimelor și cooperarea internațională
Ministerul Afacerilor Interne acordă o importanță deosebită protecției și asistenței victimelor traficului de persoane, monitorizării și evaluării fenomenului și cooperării interinstituționale și internaționale. În această privință, polițiștii și procurorii români colaborează cu colegii din alte țări și beneficiază de sprijin tehnic și logistic, inclusiv din partea Statelor Unite ale Americii, partener strategic al României în combaterea criminalității și respectarea statului de drept.
„Facem pași importanți în activitățile privind protecția și asistența victimelor, monitorizarea și evaluarea fenomenului, dar și eforturi susținute pentru sporirea cooperării interinstituționale și internaționale. Polițiștii și procurorii români cooperează cu colegii din statele partenere, având posibilitatea de a accesa sprijin tehnic și logistic și din partea instituțiilor de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii, partener strategic al României, inclusiv din perspectiva aplicării legii, combaterii criminalității și respectării statului de drept. Eforturile pe care țara noastră le-a depus pentru stoparea acestui fenomen, pentru adaptarea instituțională și creșterea performanței structurilor operative angrenate în lupta cu criminalitatea au fost apreciate în nenumărate rânduri, adaptările necesare realizându-se în concordanță cu recomandările formulate în rapoartele periodice publicate de Statele Unite ale Americii în domeniul traficului de persoane. Dar poate cea mai importantă componentă a acestei lupte este prevenirea. Victimele traficului de persoane și exploatării de orice fel sunt persoane vulnerabile care au nevoie de protecția noastră. Este nevoie în continuare de activități susținute pentru conștientizarea populației atât la nivel național, cât și internațional, în țările de origine, de tranzit și în cele de destinație, cu privire la existența traficului de persoane, în cele mai variate forme, precum și cu privire la riscurile asociate acestui fenomen. Totodată, este necesar ca oamenii să își cunoască foarte bine drepturile, să știe că nu trebuie să îndure tratamente denigrante sau violențe și să aibă încredere că vor fi protejați de lege”, a transmis ministrul Cătălin Predoiu, potrivit predoiupolitica.ro.
Importanța prevenirii și conștientizării publicului
Prevenirea este una dintre cele mai importante componente în lupta împotriva traficului de persoane. Ministerul Afacerilor Interne subliniază importanța activităților susținute pentru conștientizarea populației la nivel național și internațional, în țările de origine, tranzit și destinație. Educația cu privire la existența traficului de persoane și riscurile asociate acestui fenomen este esențială pentru prevenirea victimizării și protejarea drepturilor individuale. Într-o lume cu inegalități sociale în creștere și schimbări geopolitice, numărul oamenilor vulnerabili în fața traficanților este în creștere. Protejarea acestora trebuie să fie o prioritate și o responsabilitate colectivă. Ministrul Cătălin Predoiu încheie cu un apel puternic la uniunea eforturilor din partea tuturor instituțiilor publice și private.
„Suntem datori să facem tot ce ne stă în putere și să utilizăm toate pârghiile de care dispunem, fiecare pe palierul său de competență și de responsabilitate, pentru ca împreună să construim o societate în care nimeni să nu poate fi niciodată cumpărat, vândut sau exploatat!”, se arată în comunicatul de presă.