Prima autostradă unde va fi instalat sistemul video de măsurare a vitezei. Investiții de aproape 10 milioane de euro

Autostrada A1, între Sibiu și Holdea (Hunedoara), prima șosea unde va fi instalat sistemul video de măsurare a vitezei. Este vorba despre distanța de 150 de kilometri de autostradă din județele Sibiu, Alba și Hunedoara. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat implementarea și integrarea sistemelor ITS pe Autostrada A1 Sibiu – Holdea, valoarea contractului fiind estimată între aproape 45 de milioane de lei și 49 de milioane de lei, fără TVA.

Sistemele ITS sau STI au ca scop furnizarea serviciilor inovatoare privind diferitele tipuri de transport și management al traficului. Acestea vor permite diverșilor utilizatori să fie mai informați, putând să folosească rețelele de transport într-un mod mai sigur și „inteligent”. În urma instalării sistemelor video, CNAIR va primi viteza cu care circulă mașinile pe autostradă, dacă rovinieta este plătită sau nu și dacă TIR-urile respectă limitele de greutate și gabarit impuse. Centrul de Monitorizare și Informare (CIM) va primi detaliile cu privire la starea drumurilor, valorile de trafic, condițiile meteo, avertizări, controlul greutății și gabaritul vehiculelor.

Sistemele ITS vor putea identifica fiecare mașină de pe autostradă după numărul de înmatriculare și vor permite verificarea plății rovinietei, potrivit ziare.com.

„Vehiculele care depășesc pragul de viteză stabilit sunt fotografiate cu o cameră digitală de înaltă rezoluție. O a doua imagine poate fi imediat achiziționată pentru a putea fi folosită ca probă în instanță, dacă este cazul”, se arată în caietul de sarcini.

Sistemele care vor fi instalate pe această porțiune de drum ar trebui să măsoare fără contact dimensiunile vehiculelor.

„Pentru vehiculele care depășesc greutatea pe axă, grupuri de axă, totală, dimensiunea maximă de gabarit sau viteza maximă legală, sistemul trebuie să înregistreze și să trimită o alertă către Centrul de Monitorizare și Informare, care să conțină și imaginea vehiculului precum și numărul de înmatriculare”, se mai arată în caietul de sarcini.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *