România a operaționalizat cel de-al doilea Sistem Patriot la Capu Midia
România face un pas major în consolidarea apărării sale, operaționalizând al doilea Sistem Patriot la poligonul Capu Midia, în cadrul unui exercițiu militar la care participă mii de militari NATO.
Vineri, România a testat al doilea Sistem Patriot la Capu Midia, în cadrul unui amplu exercițiu militar la care participă militari NATO. Acest exercițiu face parte dintr-un program de achiziție al țării, unul dintre cele mai scumpe, în valoare de patru miliarde de euro.
În cadrul acestui program de achiziție, România a primit patru sisteme defensive Patriot, de fabricație americană, iar alte trei au fost comandate, potrivit adevărul.ro.
Situat în zona Mării Negre, poligonul de la Capu Midia a fost ales pentru testarea celei de-a doua baterii Patriot. Aceasta are rolul de a proteja flancul estic al NATO, în contextul solicitărilor Ucrainei pentru echipamente de înaltă precizie necesare apărării împotriva atacurilor aeriene rusești.
„Un obiectiv național în derularea exercițiului îl constituie finalizarea procesului de operaționalizare a celui de-al doilea sistem PATRIOT care, prin executarea tragerilor reale în poligonul din Capu Midia, va fi certificat „gata pentru îndeplinirea unei misiuni (mission capable)”.”, a transmis Ministerul Apărării Naționale, prin intermediul Facebook.
Pe lângă sistemele Patriot, Armata Română a recepționat și primele șase drone Bayraktar fabricate în Turcia, cunoscute pentru eficiența lor în luptele din Ucraina.
Exercițiul Ramstein Legacy 24 (RALY24) se desfășoară între 3 și 14 iunie la Capu Midia și la care participă 3.000 de militari NATO.
„Ramstein Legacy 24 este exercițiul forțelor aeriene și integrează structuri de apărare aeriană și antirachetă. Scopul exercițiului este de a ne instrui în cadru multinațional pentru ducerea unei operații defensive.”, a adăugat MApN.
Obiectivul principal al acestui exercițiu este finalizarea operaționalizării celui de-al doilea sistem Patriot, prin trageri reale în poligon, certificându-l ca „gata pentru îndeplinirea unei misiuni”.
1.300 de militari din România și din nouă state aliate: Cehia, Franța, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia și Ungaria au participat la exercițiul care s-a desfășurat în perioada 3-14 iunie 2024. Aceștia au operat sisteme de rachete Patriot, HAWK, și aeronave F-16, IAR-330, IAR-99, YAK-52 românești, precum și alte echipamente de apărare aeriană cu bază la sol, sisteme de comandă-control și aeronave militare ale națiunilor participante.
Sesiunea de trageri reale din cadrul Ramstein Legacy 24, desfășurată pe 14 iunie la Capu Midia, a încheiat ediția 2024 a acestui exercițiu de apărare antiaeriană și antirachetă integrată.