România devine „scut de protecție” european: A fost inaugurată prima agenție de cercetare în materie de securitate cibernetică
La București a fost inaugurat, joi, Centrul European de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (ECCC), prima agenție europeană cu sediul în România, conform Mediafax. Bucureștiul a câștigat competiţia în faţa altor cinci oraşe europene care voiau să găzduiască un astfel de centru.
„România este de astăzi, capitala securității cibernetice a Europei! Am inaugurat Centrul European de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (ECCC). Este pentru prima dată când România găzduiește o agenție europeană, inaugurarea sediului ECCC de la București confirmă, fără nicio formă de îndoială, calitatea ireproșabilă a experților noștri în securitate cibernetică”, a scris joi pe Facebook Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Conform acestuia, centrul va gestiona programe în valoare de 50 de miliarde de euro pentru capabilitățile de securitate cibernetică a statelor membre UE. Ministrul Bogdan Ivan susține că acesta este unul dintre cele mai notabile succese pe plan internațional ale României din ultimii ani „ECCC va contribui la dezvoltarea și implementarea soluțiilor inovatoare pentru securitatea digitală, colaborând cu experți și instituții din întreaga Uniune Europeană pentru a răspunde provocărilor tot mai complexe din spațiul cibernetic”, adaugă Bogdan Ivan.
Centrul european pentru competenţe în domeniul securităţii cibernetice va asigura funcţionarea scutului de protecţie cibernetică la nivelul întregii Europe, a declarat anul trecut directorul general DG Connect din cadrul Comisiei Europene, Roberto Viola.
„Centrul va asigura funcţionarea acestui scut de protecţie cibernetică la nivelul întregii Europe şi nu se ridică numai problema existenţei unor centre operaţionale, ci şi existenţa unor echipe de intervenţie tehnică rapidă, care să poată să intervină oriunde pe teritoriul Europei, să poată să detecteze şi să protejeze pe parcursul unui atac cibernetic, să-l analizeze şi apoi să îmbunătăţească, pe baza concluziilor, sistemele noastre, să înţeleagă ce s-a făcut, unde s-a procedat greşit şi cum se pot îmbunătăţi lucrurile pentru viitor. Crearea acestei echipe de experţi capabili să reacţioneze rapid va constitui partea misiunii centrului, lucrând cu experţi de pe întreg teritoriul Europei”, a spus acesta.
El a amintit că agresiunea Rusiei în Ucraina a ridicat atât probleme de securitate generală, cât şi de securitate cibernetică în particular.
„Sentimentul de instabilitate cu care ne confruntăm pune problema gradului de adecvare şi de pregătire în faţa acestor provocări la nivelul securităţii. De aceea, în aceste condiţii, propunerea Comisiei a fost de creare a unei reţele de cooperare între centre, care să furnizeze un scut de securitate, care să asigure monitorizarea continuă a mediului, pentru a identifica acele puncte slabe astfel încât să putem, în orice moment, să identificăm şi să combatem un atac, dacă acesta are loc, pentru a ne apăra activele şi cetăţenii. Centrul European va ghida această evoluţie. E vorba de un efort care va presupune fonduri de miliarde de euro. Centrul va avea responsabilitatea de a achiziţiona, de a face să funcţioneze aceste centre operaţionale individuale şi să asigure funcţionarea în reţea”, a mai susţinut oficialul european.