România, intermediar al britanicilor într-o achiziție de obuze pakistaneze pentru Ucraina

Ministerul britanic al Apărării a negociat în secret, anul trecut, să cumpere din Pakistan proiectile de artilerie de fabricație sovietică de 122mm, scrie The New York Times. Obuzele urmau să fie trimise Ucrainei pentru a le folosi pe câmpul de luptă. Potrivit termenilor acordului semnat în iunie 2022, intermediar în achiziționarea de arme pakistaneze era compania românească Romtehnica, potrivit sursei citate.

Acordul prevedea livrarea de către Pakistan a 40.000 de obuze și rachete fabricate la fabricile de stat din Pakistan. NYT citează un oficial Romtehnica care afirmă că afacerea a eșuat după ce furnizorul pakistanez nu a reușit să livreze armamentul. Problema întâmpinată a fost că pe măsură ce războiul din Ucraina a progresat furnizorii mari au rămas fără provizii. Potrivit articolului, după începutul invaziei, Ucraina și aliații săi au început să cumpere arme în stil sovietic de oriunde au putut.

Sursele NYT au spus că atât Marea Britanie cât și SUA au finanțat tranzacții de armament folosind țări terțe și brokeri în cazurile în care țările producătoare nu au vrut să admită public că furnizează arme Ucrainei.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *