România intră pe „radarul nuclear” al Rusiei: Începem pregătirea piloților ucraineni pe avioanele F16. Iohannis vorbește de luna august

Programul de pregătire a aviatorilor ucraineni în țările membre UE pentru conducerea avioanelor de vânătoare americane F-16 poate începe deja peste două săptămâni, a comunicat consilierul președintelui SUA pentru securitate națională, Jack Sullivan, într-un interviu transmis, duminică, de compania de televiziune CNN, scrie TASS, potrivit Rador.

„Vom pune la dispoziție instrumentele necesare pentru începerea instruirii aviatorilor ucraineni pe F-16, imediat ce europenii vor fi gata. Europenii au spus că ei au nevoie de două săptămâni ca să pregătească capacitățile de antrenament”, a remarcat Sullivan.

Oficialul american a adăugat că, în ceea ce-l privește, Washingtonul nu va tărăgăna procesul de acordare a permisiunii de instruire, precum și transferarea a tot ceea ce este necesar pentru începerea instruirii. Anterior s-a comunicat că instruirea piloților ucraineni pentru a zbura pe F-16 este programată să înceapă în august în Danemarca, iar un centru regional de instruire va fi creat în România.

După cum a afirmat ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, SUA și aliații lor din NATO creează riscuri de ciocnire armată directă cu Rusia, lucru care poate avea „consecințe catastrofale.” În Occident, după cum a afirmat Lavrov, întreprind acțiuni care obligă din nou și din nou Moscova să sublinieze riscurile cu caracter strategic generate de politica agresivă anti-rusească. Ministrul rus a subliniat că apariția în Ucraina a avioanelor de vânătoare F-16, care pot transporta arme nucleare, va fi interpretată de Rusia ca o amenințare din partea Occidentului în sfera nucleară.

Iohannis: „E posibil ca instruirea piloților ucraineni pe F-16 să înceapă în august”

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la Bruxelles, că pregătirea piloţilor ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16 ar putea să înceapă în luna august, în contextul în care România va găzdui și ea un centru de pregătire:

„Este posibil să se înceapă deja în august. Este un proces care pentru noi e important să se mențină, începem la sfârșitul acestei veri și va ține foarte mult. Interesul meu este să avem un proiect solid, bine pregătit, de succes pentru Armata Română”, a declarat șeful statului.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *