România își ÎNCHIDE cerul cu rachete Patriot: Sistemele americane, cel mai scump program de înzestrare din istoria României

Achiziția și finalizarea programului de înzestrare cu sisteme de apărare antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot vor avea loc anul acesta. În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) de săptămâna trecută, s-a discutat și despre apărarea antiaeriană a României. 

În comunicatul oficial al Președinției României se menționează că în CSAT s-a discutat și despre „realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României”.

„Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță”, mai arată Administrația Prezidențială.

Din informațiile deținute de DefenseRomania, au fost aduse în discuție programe de înzestrare cu sisteme cu rază lungă de acțiune Patriot, dar și programul SHORAD/VSHORAD care urmează să fie demarat. Acesta din urmă constă în înzestrarea cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Astfel, în cursul acestui an România urmează să semneze cel de-al doilea contract în programul Patriot, care vizează achiziția a încă 3 sisteme. În cadrul primului contract au fost achiziționate 4 sisteme de apărare americane Patriot. Prin achiziția următoarelor 3 sisteme, programul Patriot, sau oficial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) PATRIOT”, devine cel mai scump program de înzestrare din istoria României.

Din cele 4 sisteme contractate, două au fost deja livrate de partenerul american. Livrarea sistemelor 3 şi al 4 a început în cursul anului 2022, urmând ca testarea și recepționarea lor să fie finalizate până la sfârșitul lunii aprilie a anului curent. România va achiziționa șapte sisteme performante Patriot. Patru dintre ele vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre. Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *