România și Germania discută despre industria de apărare. În primăvară era anunțat un centru pentru tancuri Leopard 2 la Satu Mare
Premierul Marcel Ciolacu se află în vizită oficială în Germania, unde discuțiile nu se vor axa doar pe componenta economică, dar și pe cea a industriei de apărare. Primul ministru Marcel Ciolacu și cancelarul german Olaf Scholz au avut o serie de discuții cu obiectivul de a întări cooperarea bilaterală dintre România și Germania.
Prezent la Berlin, într-o declarație de presă făcută alături de cancelarul german, premierul României a anunțat un forum economic româno-german în toamna acestui an, precizând că discuțiile în vizita sa în Germania vor viza și componenta industriei de apărare.
„În cursul zilei de mâine voi avea discuţii cu mediul de afaceri româno-german, dar şi cu industria de apărare din Germania. Mai mult, în luna septembrie, urmează să organizăm un forum de afaceri româno-german ll Berlin. Sper să putem fi reprezentaţi la cel mai înalt nivel”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul român a atins și subiectul securității energetice, precizând că există premise ca România să devină un hub pe zona de energie. La Satu Mare, aproape de granița cu Ucraina, se vorbea încă din primăvară despre un centru de mentenanță pentru tancuri Leopard și vehicule blindate Marder. De atunci nu au mai apărut informații oficiale.
Marder / Bundeswehr – Facebook
Nu există încă informații oficiale cu privire la discuțiile care vor avea loc între premierul Marcel Ciolacu și industria de apărare din Germania.
Cert e că în privința cooperării au existat informații încă din primăvara acestui an cu privire la crearea unui centru de mentenanță pentru tancuri, blindate și obuziere germane în România, în nordul țării la Satu Mare. Discuțiile au apărut în spațiul public în contextul în care Germania se pregătea să transfere Ucrainei un număr important de tancuri Leopard 1 și Leopard 2, vehicule de luptă Marder, transportoare Fuchs sau obuziere autopropulsate. Mai mult, Reuters scria la vremea respectivă că centrul din Satu Mare, aflat la granița cu Ucraina, va deservi pentru mentenanța și altor echipamente occidentale, precum tancuri britanice Challenger sau mașini de luptă ale infanteriei.
Agenția internațională de presă cita un purtător de cuvânt al companiei germane Rheinmetall și preciza că lucrările la centru vor începe chiar din aprilie 2023. Până în prezent însă nu există vreo informație oficială cu privire la ce s-a întâmplat cu acest plan ambițios, dacă el a avansat – lucru puțin probabil – sau unde s-au blocat lucrurile. Nemții par însă să se fi orientat spre Polonia, în pofida disensiunilor politice dintre Berlin și Varșovia.
DefenseRomania anunța chiar ieri că ministrul german al apărării, Boris Pistorius, care a vizitat luni Polonia, a cerut Varșoviei să rezolve în termen de 10 zile o dispută legată de un nou centru comun de reparații pentru tancurile germane Leopard în Polonia, anunțat în aprilie la un cost estimat la 150 de milioane de euro.
Proiectul hub-ului de reparații a fost afectat de dezacorduri financiare și operaționale între producătorii germani de tancuri Rheinmetall și Krauss-Maffei Wegmann și producătorul de armament Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), controlat de statul polonez
Probabil că în spatele ușilor închise se poartă discuții politice, dar și cu industria de apărare, atât cu România cât și cu Polonia, cu privire la realizarea unui astfel de centru sau centre privind mentenanța tancurilor și blindatelor germane, în contextul în care poziționarea geografică fac din România și Polonia principalele candidate pentru construirea unor astfel de hub-uri.