Rușii își repatriază ambasadorii din România. Trimit un avion să îi ia

Autoritățile române, respectiv MApN, au dat permisiunea unei aeronave aparținând Rusiei să survoleze spațiul românesc pentru preluarea diplomaților ruși. Cererea a fost adresată de Ambasada Rusiei la București pentru România și altor state al căror spațiu aerian va fi survolat de aeronava de stat. Potrivit procedurii standard, Ambasada Rusiei a făcut cerere către ministerele de Externe din țările al căror spațiu aerian va fi survolat de aeronava de stat, conform Mediafax.

În cazul României, cererea a vizat atât aterizarea, cât și decolarea aeronavei. Ambasada Rusiei a făcut formalitățile către MAE, care a trimis documentele la MApN, iar cei de la Apărare au aprobat misiunea. Potrivit boardingpass.ro, Guvernul rus va trimite sâmbătă la București un avion de tip Ilyushin IL-96 pentru a repatria diplomații ruși de la București. La începutul lunii, mai exact în 8 iunie, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ambasadei Rusiei la București să-și reducă personalul cu un număr de 40 de persoane.

Cel mai probabil, ruta pe care avionul guvernului rus va zbura spre București va fi prin sud-vestul Rusiei și prin spațiul aerian turc, intrarea în spațiul aerian românesc va fi prin zona Constanței, dinspre Marea Neagră.

Decolarea avionului de pe aeroportul „Henri Coandă” (Otopeni) din București spre aeroportul Vnukovo – capitala Rusiei este programată pentru sâmbătă, 1 iulie 2023, la ora locală 12:30. În prezent, avioanele înmatriculate în Rusia sau deținute de entități sau persoane ruse nu au permisiunea de a zbura în spațiul aerian european și a altor țări care au impus Rusiei restricții similare. Totuși, de la declanșarea de către Rusia a războiului din Ucraina în februarie 2022, avioane deținute de statul rus sau companii din Rusia au primit câteva autorizații speciale pentru a efectua zboruri în UE și SUA.

Această măsură reflectă punerea în aplicare a deciziei părții române în termenul indicat, conform procedurilor utilizate de alte state membre UE în situații similare. Cursa aeriană este autorizată în baza art. 3d, alin. (3), teza a II-a din Regulamentul (UE) nr. 833/2014 și a art. 44 din Convenţia de la Viena din 18 aprilie 1961 cu privire la relaţiile diplomatice. MAE reamintește că decizia României de reducere a personalului misiunii diplomatice a Federației Ruse la București reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, în contextul declanșării de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, transmite MAE.

Ambasadorul Federației Ruse la București a fost informat în 8 iunie 2023 asupra deciziei autorităților române de a reduce personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice și tehnico-administrative a României în Federația Rusă.

Astfel, conform deciziei autorităților române, Federația Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții – adică cu 21 poziții de diplomat și cu 30 de poziții de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în țara noastră cu 40 de persoane – adică cu 11 diplomați și cu 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ (diferența între numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate pozițiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate).

Numărul total de posturi diplomatice și tehnico-administrative ale Federației Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5 %.

Partea rusă a fost informată, de asemenea, cu privire la faptul că are la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia părții române.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *