Salvamarii vor creșterea amenzilor pentru turiștii care ignoră avertismentele: „Sunt inconștienți, iar noi ne punem viața în pericol!”
Patru tineri s-au înecat luni în Mamaia și Venus, iar alți cinci au ajuns în stare gravă la spital, după ce au fost scoși din marea agitată. Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului, a declarat într-o intervenție pentru B1 TV că mulți turiști ignoră avertismentele salvamarilor și refuză să iasă din apă când este arborat steagul roșu:
„Ieri după amiază m-am dus la o doamnă de vârstă medie și am întrebat-o: doamnă, de ce insistați, vă rog să ieșiți din mare și nu vreți. De ce insistați să rămâneți în apă? Mi-a spus în felul următor: Domnule, eu lucrez un an întreg, eu îmi adun banii și vreau să vin la mare, să fiu liberă, să uit de tot și de toate, vreau adrenalină, vreau să fiu eu însămi. Și am spus: Doamnă dragă, dar vă puneți viața în pericol și viața salvamarului care va merge după dumneavoastră în caz de pericol. Mi-a spus: Nu-mi pasă”.
Vasile Borteș a spus că este necesară creșterea semnificativă a amenzilor:
„Poliția ne ajută dar pe cine să amendeze prima dată? Acolo sunt sute de oameni în mare, nu are cum. Singura problemă ar fi să ne retragem noi salavamarii de pe posturi, să îi lăsăm pe turiști să își facă de cap care scapă, scapă, care nu, Dumnezeu cu mila. Și amenzile să fie trecute într-o lege a salvamarilor, să îi amendeze așa cum se amendează în statele civilizate între 300-500 de euro, pentru cei care încalcă culoarea roșie a steagului. Roșu înseamnă pericol. Noi aici ne permitem pe steag roșu să intrăm în apă, deși ne zice clar legea: steagul roșu înseamnă pericol de înec, nu se intră în mare, nu se înoată. Lumea este inconștientă”.
„Acesta a spus că părinții nu își supraveghează copiii atunci când îi lasă să intre în apă: Copiii nu au ce căuta în apă, mai ales cu mijloce plutitoare. Înseamnă pericol de înec. E plin de copii, părinții stau pe șezlonguri, bunicii pe șezlonguri și copiii cu colăcele, cu fel de fel de mijloace plutitoare în apă. Când turiștilor le fuge nisipul de sub picioare atunci țipă, urlă, se agită, iar noi salvamarii ne punem viața în pericol”.
Trei bărbați au murit luni la Mamaia. În ciuda steagului galben care restricționează intrarea în apă, unii turiști au preferat să ignore avertismentele. Nu este cazul celor trei bărbați. Judecați rapid pe rețelele de socializare și considerați inconștienți, aceștia intrase de fapt în apă ncercând să salveze o fată de 16 ani, luată de curenţi. Turiştii au format un lanţ uman pentru salvarea lor, dar din păcate medicii nu i-au mai putut resuscita.
Pe plajă era arborat steagul galben, adică scăldatul este permis doar pentru cei mai buni înotători. Cu toate acestea, deşi erau valuri foarte mari, oamenii s-au aventurat în marea agitată. Unii au reuşit să iasă la limită din marea agitată. O fată de 16 ani a fost însă luată de curenţii puternici şi dusă în larg. Trei bărbaţi au sărit să o salveze. Cum nici ei nu mai reuşeau să iasă la mal, în apă s-a format un uriaş lanţ uman pentru salvarea lor.
„Au intrat mai mulţi şi s-au făcut un cordon de persoane şi au mai scos din ei, dar pe unii îi luat valul în continuare. În două repreze s-a făcut cordon şi s-au scos”, relatează un martor, potrivit Observator News.
Unul dintre cei decedați era chiar salvamar!
„Am intrat cu un salvamar, salvamar care din păcate, e şi el întins pe jos. Totul s-a întâmplat în partea asta de aici. A fost apa până în brâu şi i-a luat curentul pe toţi. Practic, ai fost în apă vreo 8. Au fost duşi în curent în partea cealaltă, trei am scos noi, încă unu au scos salvamarii şi au venit ceilalţi cu skyjetul şi i-au scos pe toţi”, relatează un alt martor. „Pluteau, nu au ajuns prima dată la ei. Au mers la cei care încercau să se salveze.”
„A fost ceva foarte, foarte rapid. A fost o intervenţie foarte dificilă. Am înţeles că două trei fete au intrat în apă, o altă persoană şi-a dat seama că e ceva înneregulă, au intrat să salveze. A intrat şi salvamarul să îi salveze”, afirmă un salvamar.
Potrivit Anei Maria Stoica, de la ISU Dobrogea, la faţa locului s-a format un lanţ uman, intervenţia fiind una extrem de dificilă din cauza valurilor mari şi a mării care era foarte agitată. „Sosiţi la faţa locului, colegii mei au reuşit să recupereze cu ajutorul salvamarilor şi a operatorilor economici privaţi cu skyjet două persoane conştiente din mare.”
A durat zeci de minute până când salvamarii au reuşit să i aducă pe toţi la mal. Fata fost resucitată şi dusă la spital. Dar pentru cei trei salvatori ai ei, medicii nu au mai putut face nimic. S-au stins sub ochii familiilor cu care veniseră la mare din diferite oraşe ale ţării. Oamenii erau din Dâmboviţa, Calărași și Argeș.