Sancțiuni pentru poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat: Diminuarea salariului cu 20%, timp de trei luni
La șapte luni de când Vlad Pascu, fiul unui milionar, a lovit mortal cu mașina doi tineri în stațiunea 2 Mai, drogat fiind la volan, doar doi polițiști au fost sancționați și doar cu pedeapsa minimă – diminuarea salariului cu 20%, vreme de trei luni. Asta deși Pascu fusese oprit de poliție de două ori, deci au existat două situații în care agenții îl puteau împiedica să mai urce la volan. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, tinerii Roberta și Sebastian erau astăzi în viață.
Aceste lucruri reies din raportul efectuat de Corpul de control al ministrului de Interne, după tragedie. De altfel, însuși ministrul Cătălin Predoiu (PNL) a admis că „s-a greşit grav în acest caz, sistemul a eşuat”, iar premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a spus că „prin modul în care au acţionat, dar şi prin comportamentul ulterior, anumiţi poliţişti au devenit complici morali la crimă”.
Dacă poliţiştii şi-ar fi făcut treaba, „100% tragedia putea fi evitată”, a recunoscut şi şeful Poliţiei Române, chestorul Benone Matei.
Cu o zi înainte de accident, pe 18 august 2023, la ora 21:40, Vlad Pascu a fost oprit în trafic chiar de șeful Poliției Rutiere Constanța, comisar-șef Constantin Stoian. Acesta trebuia să-l împiedice să mai conducă deoarece nu avea poliță RCA.
În urma cercetării prealabile, nu a fost dispusă nicio sancţiune în cazul lui Constantin Stoian, potrivit informaţiilor furnizate de IGPR, la solicitarea Libertatea. Stoian a continuat să lucreze la IPJ Constanţa până la începutul acestui an, când i-a fost aprobată cererea de pensionare.
A doua zi, la ora 0:40, un bărbat a văzut maşina în trafic şi a sunat la 112, semnalând că șoferul posibil să fie beat sau drogat.
Operatorul 112 de la IPJ Constanța nu a ținut cont de toate informațiile primite de la reclamant și nu a luat toate măsurile ca mașina lui Pascu să fie rapid depistată în trafic. Operatorul 112 a fost sancționat disciplinar cu „diminuarea salariului funcției de bază cu 20%, pe o perioadă de 3 luni”.
La două ore de la respectivul apel, la ora 2:35, maşina lui Pascu a fost oprită din întâmplare de o patrulă formată dintr-un plutonier de la jandarmi şi un agent de poliție, care fusese angajat cu doar zece luni în urmă şi era detașat din București pe litoral.
Polițistul e acuzat, în raportul Corpului de Control, că „nu a ridicat plăcuțele de înmatriculare” ale maşinii care, în continuare, nu avea poliţa RCA. Mai departe, agentul şi jandarmul au găsit în portiera de lângă scaunul şoferului un joint și o folie cu patru pastile de Bromazepam – un sedativ clasificat ca drog de risc.
Pe Vlad Pascu, agentul l-a dus la sediul Poliţiei din Vama Veche, cu intenţia de a-l testa şi pentru droguri, şi pentru alcool. Aparatul etilotest a arătat că acesta nu consumase alcool.
În schimb, ca să-l testeze pe Vlad Pascu pentru consumul de droguri, ofițerul coordonator a cerut sprijin de la Poliția Mangalia numai că în tot sudul litoralului, în plin sezon estival, exista un singur DrugTest, la Poliţia Rutieră din Mangalia, iar angajatul instruit să-l folosească se afla în concediu medical.
Procedurile interne prevăd că, atunci când un șofer nu poate fi testat antidrog, indiferent de motiv, poliţistul e obligat să-l conducă la o unitate medicală, pentru recoltarea de mostre biologice, precizează Libertatea.
Potrivit informaţiilor furnizate de IGPR, șeful Poliției Mangalia, cms.-şef Dragoș Cristea, a fost sancţionat cu „diminuarea salariului funcției de bază cu 20% pe o perioadă de 3 luni”. După accident, el şi-a dat demisia din fruntea Poliției Mangalia şi a revenit la postul de adjunct al șefului Poliției Mangalia, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.
Așa se face că Vlad Pascu s-a urcat din nou la volan şi, în mai puţin de o oră, a lovit cu maşina cinci tineri, omorându-i pe doi dintre ei. El a fost prins apoi în Vama Veche şi abia atunci a fost testat antidrog. A ieşit pozitiv la cocaină, amfetamine, metamfetamine şi ecstasy.
Potrivit datelor furnizate de IGPR pentru Libertatea, şeful IPJ Constanţa, chestorul Adrian Glugă, nu a primit nicio sancţiune.
IGPR spune că Adrian Glugă lucrează în continuare în poliţie şi că el „a fost pus la dispoziția unității”, ca urmare a renunţării voluntare la funcţia de inspector-şef. IPJ Constanţa a comunicat ziarului Libertatea, după cinci zile de la primirea solicitării, că „necesită documentare” ca să spună dacă Adrian Glugă mai lucrează acolo sau nu.