Scandal sexual anchetat de DNA: Un fost director de penitenciar și mai mulți agenți de poliție au fost trimiși în judecată

DNA Cluj a dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a fostului director al Penitenciarului Baia Mare, Horia Ștefan Chiș, sub multiple acuzații printre care folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual și șantaj. Au mai fost trimiși în judecată în stare de libertate, în același dosar, psihologul penitenciarului pentru șantaj, precum și mai mulți agenți de poliție din penitenciar pentru mărturie mincinoasă.

Procurorii susțin că în perioada 2020-2022, în calitate de director al penitenciarului Baia Mare, „inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi pretins de la două subordonate, ofiţeri de poliţie, favoruri de natură sexuală”.

Pe fondul refuzului uneia dintre persoanele vătămate de a avea o relaţie extraprofesională cu inculpatul Chiş Horia Ştefan, la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi exercitat acte de violenţă asupra acesteia în urma cărora ar fi rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6 -7 zile de îngrijiri medicale. Actele de violenţă ar fi avut loc chiar în biroul directorului”, se mai arată în rechizitoriu.

Ulterior, fostul director „ar fi constrâns-o pe aceeaşi persoană vătămată să nu sesizeze Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), ameninţând că atât victima, cât şi penitenciarul vor avea de suferit”, iar în acest demers „ar fi fost susţinut şi de psihologul penitenciarului Baia Mare, inculpata Kozma Angela Carmen”.

În acelaşi context, la data de 7 iunie 2022, inculpatul Chiş Horia Ştefan ar fi ameninţat aceeaşi persoană vătămată cu expunerea unor presupuse imagini compromiţătoare, cu scopul distrugerii credibilităţii acesteia”, conform procurorilor.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *