Se planifică aderarea Moldovei la NATO. Sandu spune că „există o discuție serioasă”

Republica Moldova analizează dacă trebuie să își schimbe neutralitatea la  sau se poate apăra singură, spune șefa statului, într-un interviu acordat pentru Politico. La Davos, președintele a vorbit despre eventuala schimbare constituțională, fiind abordată de jurnaliști străini referitor la aderarea la NATO.

Întrebată despre potențiala aderare la NATO, șefa statului a evitat să pronunțe denumirea blocului, dar a vorbit despre „o alianță mai mare”.  Ea a punctat că asemenea procese trebuie să se realizeze democratic.

Acum, există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare. Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia ca națiune că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a declarat pentru Politico Maia Sandu.

Deși Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu organizația și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo. Sandu, împreună cu alți lideri, s-au întâlnit cu secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la New York, când a avut loc Adunarea Generală a Națiunilor Unite, iar Nicu Popescu a participat în decembrie la reuniunea de la București a șefilor diplomațiilor din țările membre ale organizației.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *