Se SCHIMBĂ Codul Rutier: Reguli noi în sensul giratoriu

Circulația în sensul giratoriu ar putea să fie simplificată, aceasta dând mari bătăi de cap șoferilor. Definiția sensului giratoriu va fi modificată. Parlamentarii au venit cu ideea de a schimba definiția cu privire la regulile de circulație în sensul giratoriu, pentru a nu mai exista interpretări care duc la producerea de accidente. Potrivit noii definiții, „participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care dorește să iasă din sensul giratoriu la a doua ieșire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece acestea autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu”.

Așadar, din noua definiție a sensului giratoriu se va elimina ideea de intersecție. Codul Rutier include, în mometul de față, în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată și intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu. Potrivit inițiatorilor, Codul Rutier aflat în vigoare nu reglementează și situația în care sensul giratoriu are mai multe benzi de circulație. Prevederile legislative din prezent pot produce confuzie și erori, sensul giratoriu fiind definit greșit ca intersecție.

„Circulația în sens giratoriu, în intersecția cu sens giratoriu cum a fost denumită până acum, este destul de complicatăși de greu de reglementat ca să poată circula fără niciun fel de probleme. Schimbarea definiției poate să regleze, dar nu definitiv. Teoretic, schimbarea definiției poate ajuta, dar mai ales în cazul în care avem de dat un verdict la un accident, cine cum a avut prioritate. Se reglementează foarte clar- cel din stânga trebuie să îi dea prioritate celui de pe banda din dreapta. Dar eu pun următoarea problemă- dacă se pune unul pe banda din dreapta, la un sens giratoriu  cu două sau trei benzi și merge continuu fără să se oprească, se învârte practic în sensul giratoriu, atunci va avea prioritate continuă pentru că cei care vin din dreapta care intră în sensul giratoriu trebuie să îi acorde prioritate, iar cel care e în stânga și vrea să iasă în dreapta trebuie să îi acorde prioritate. Deci și în această situație tot se va ajunge la mica înțelegere. Din păcate, sensul giratoriu care e o intersecție foarte sigură și care reduce foarte mult numărul de accidente grave complică această stare de cine are prioritate și oricum am face se ajunge la mica înțelegere. Nu poți reglementa cu reguli perfecte și atunci vine capitolul din spate, știința, cum să circulăm corect, și educația și politețea. Hai să facem toți într-un fel încât să circulăm toți în regulă și să nu mergem pe încăpățânare, pentru că și această regulă va avea o problemă, dar cel puțin va avea definția foarte clară. Se renunță la termenul intersecție, și atunci sensul giratoriu devine o zonă reglementată cu specific foarte clar, în această zonă e ca și cum ar fi un drum care se tot învârte în jurul mijlocului sensului giratoriu și cei care vin și intră trebuie să acorde prioritate, iar cei care vor ieși trebuie să fie cât mai pe dreapta dacă nu să acorde prioritate celui care merge prin dreapta. Regula e clară, dar va fi greu de aplicat”, a explicat Titi Aur, expert de conducere defensivă.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *